Hlavní obsah

Romové se v Počernicích zabydlují, hygienici varují před nákazou

Právo, Petr Blahuš
Praha

Místo postupného uklidnění se situace kolem desítek rumunských Romů, kteří v rozporu s českými zákony a tváří v tvář pražským policistům a strážníkům klidně táboří v přírodní rezervaci u počernického rybníka, dramatizuje. Starosta Dolních Počernic Zbyněk Richter (ODS) je ze stavu v lokalitě zoufalý, protože Romové se odtud nechtějí hnout, hygienici s přibývajícími dny divokého táboření varují před rostoucím nebezpečím nákazy.

Foto: Petr Janiš, Právo

Skupiny olašských Romů u rybníka v Dolních Počernicích

Článek

Hranice nelegálního kempu rumunských Romů, ve kterém ženy ve středu po praní v rybníku usilovně sušily v trávě prádlo, je už z dálky zřetelně ohraničen uválenou travou, čerstvě vypálenými ohništi a odpadky. Na přístupových cestách se hromadí odpadky, válí desítky lidských výkalů a použité dámské vložky. Na hladině rybníka u břehu plavaly zbytky potravin.

„Za takové situace nelze v žádném případě podcenit nebezpečí vzniku nějaké biologické nákazy od fekálních bakterií. Nelze vyloučit například nakažení žloutenkou typu A,“ řekl Právu hlavní hygienik České republiky Michael Vít.

Situace je o to horší, že v tomto případě jde o skupinu možných zdrojů onemocnění, pocházející z ciziny, kde se může vyskytovat řada onemocnění u nás již vlastně neznámých. „Navíc z prostředí hygienicky nižšího standardu,“ zdůraznil Vít.

„O situaci jednáme s policií a budeme se radit i s některými lidmi z magistrátu. Požádal jsem, aby policie u rybníka za každou cenu zabezpečila dodržování zákonů,“ potvrdil Právu stále trvající potíže s rumunskými Romy starosta Richter.

Podle něho je na místě hlídka strážníků, která má za úkol nedopustit návrat dalších aut s Romy k rybníku. Richter si ale zároveň postěžoval na údajnou policejní benevolentnost. „Až odtud všichni zmizí, osobně příjezdovou cestu zatarasím, aby se sem už nikdo nemohl vrátit,“ dodal rezolutně.

Normálně je to až na stotisícovou pokutu

Za táboření na zákonem chráněném místě přitom v Česku hrozí fyzické osobě pokuta až 100 tisíc korun. „Zakázáno je ale vandalství i na veřejných prostranstvích mimo rezervace, jako znečišťování, lámání větví, rozdělávání ohně a táboření. Za to můžeme na místě udělit pokutu až 1000 korun,“ řekl Právu náměstek šéfa pražských strážníků Ludvík Klema. Ve správním řízení se podle něj pokuta může vyšplhat až na 15 tisíc.

Olašští Romové, kteří by prý v Česku už dávno nebyli, nebýt tragické nehody sedmnáctiletého Iona Miclescu, který se málem utopil při koupání v pískovně u Staré Boleslavi minulý týden, v Praze rozhodně nechtějí zůstat, ujišťoval v Radiožurnálu jejich vůdce Robinson Dimofte.

Už před tím řekl Právu, že netrvají ani na přebývání u Počernického rybníka, ale nabízený kemp byl pro ně příliš drahý. S odjezdem z Prahy však nepočítají, dokud nebude z nemocnice propuštěn jejich krajan.

Ten je však nadále v kritickém stavu a kdy bude schopen transportu, je ve hvězdách. Lidé v místě se k nim chovají slušně. Osobně Dimofte zalitoval, že zachránce romského mladíka je stále v anonymitě. „Chtěli bychom mu poděkovat,“ řekl.

Vrátili se pěšky

Policie i včera situaci monitorovala a podle Klemy byla zatím situace u rybníka klidná. „Ráno se sem na louku ale vrátili pěšky další Romové, kteří nechali svá auta zaparkovaná poblíž,“ popsal situaci Právu Klema. Zbytek Romů se podle něho rozptýlil po celé Praze.

„Nemáme hlášeno od žádné z hlídek, že by se Romové chtěli někde utábořit nebo se shlukovali do větších skupin. Jen tu a tam zastaví na benzínce, aby si koupili něco k jídlu,“ dodal Klema. Podle něj na dodržování zákazu pálení ohňů a táboření v přírodě dohlíželo v každý okamžik několik hlídek policie a strážníků.

Jak Právo zjistilo na místě, stále tu před policejním zátarasem i na břehu rybníka parkovala zhruba desítka vozů, vesměs BMW s poznávacími značkami Litvy, Německa a Velké Británie. Za tábořícími rumunskými Romy navíc několikrát za den přijeli čeští Romové. Co však bylo horší, situaci na místě začalo ve středu odpoledne nenápadně okukovat už i několik mladíků s vyholenými hlavami.

Olašští Romové

Olaši sami sebe považují za elitu. Zbylé Romy nazývají nepříliš lichotivým slovem Rumungre a nechtějí s nimi mít příliš společného.

Olaši sami sebe považují za elitu. Zbylé Romy nazývají nepříliš lichotivým slovem Rumungre a nechtějí s nimi mít příliš společného.

Zdůrazňují, že na rozdíl od nich žijí podle pravidel. Ta určují tradice a král. Trestá přestupky, uděluje pokuty a řeší konflikty mezi rody. Za nejtěžší provinění následuje nejvyšší trest – vyloučení z komunity tzv. magerdo.

Zdůrazňují, že na rozdíl od nich žijí podle pravidel. Ta určují tradice a král. Trestá přestupky, uděluje pokuty a řeší konflikty mezi rody. Za nejtěžší provinění následuje nejvyšší trest – vyloučení z komunity tzv. magerdo.

Předci Olachů dorazili do střední Evropy v 19. století z tehdejšího Valašského království čili Valachie, kraje v dnešním Rumunsku. Muži se živili převážně jako handlíři, ženy věštily z ruky. Kočovali napříč Evropou. Tradice u nás narušil před padesáti lety zákon, který jim nařídil usadit se na jednom místě.

Podvolili se. Ovšem mnohé ze zvyků stále dodržují, mimo jiné mají potřebu družit se a hlasitě se bavit na veřejných prostranstvích. Příliš nezměnili ani způsob oblékání. Olašky dodnes nosí dlouhé barevné sukně, pihy krásy a barví si vlasy na světlo.

Podvolili se. Ovšem mnohé ze zvyků stále dodržují, mimo jiné mají potřebu družit se a hlasitě se bavit na veřejných prostranstvích. Příliš nezměnili ani způsob oblékání. Olašky dodnes nosí dlouhé barevné sukně, pihy krásy a barví si vlasy na světlo.

Obě pohlaví se pak ráda ověšují zlatem. Právě tento drahý kov je odznakem moci, ovšem nezřídka také jediný majetek. (lh)

Jednání Romů zatím tvrdě kritizuje řada Pražanů. Například Jana Nováková si postěžovala, že český stát a pražské úřady rumunským Romům bezdůvodně a zbaběle ustupují. „Zaráží mě jako řádného občana, že zákony, nařízení a vyhlášky v této zemi musí respektovat jen někdo. Kdyby toto udělal náš občan v některé zemi Evropy s rozvinutou kulturou cestování, asi by byl rychle z místa pryč,“ uvedla Nováková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám