Hlavní obsah

Gott si v roce 1971 postěžoval Husákovi na cenzuru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zpěvák Karel Gott údajně žádal v dopise generálního tajemníka ÚV KSČ Gustáva Husáka o shovívavost při návratu do Československa ze své krátké emigrace, kterou mimo jiné odůvodnil zákazy a cenzurou, s níž se potýkal. Gott se v roce 1971 společně se svými spolupracovníky, bratry Jiřím a Ladislavem Štaidlovými, odmítl vrátit z turné po tehdejším západním Německu.

Foto: Karel Mevald, ČTK

Generální tajemník ÚV KSČ a prezident ČSSR Gustáv Husák (vlevo) předává zpěváku Karlu Gottovi dekret o jmenování národním umělcem.

Článek

"Setkával jsem se doma na každém kroku s nepřekonatelnými obtížemi," píše Gott v dopise datovaném 21. července z Hamburku, jehož úryvky v úterý zveřejnil server Aktuálně.cz.

Dopis dále specifikuje zákazy a cenzurní zásahy a dodává: "Instituce, které jsme potřebovali ke své činnosti, navodily atmosféru, ve které bylo nemožno cokoliv krásného vytvářet."

Zpěvák a oba autoři se v dopise vyjádřili, že jejich hudba nebyla nikdy politicky angažovaná a že jsou ochotni se do vlasti vrátit, pokud cenzurní zásahy ustanou. "Chceme se vrátit před naše publikum, v případě, že se přesvědčíme, že zásahy, o kterých v dopise hovořím, byly pouze součástí složitého konsolidačního procesu."

"Pevně věřím, že jak já, tak i oba moji autoři najdeme ve vaší osobě a vaší moudrosti porozumění pro naši složitou situaci, která rozhodně není lehká," žádá v závěru dopisu Gott o shovívavost úřadů, pokud se se svými spolupracovníky vrátí do Československa.

Gott: Husák nás vyzval k návratu

Karel Gott zatím přímo nepotvrdil autentičnost dopisu. "Možné je, že jsem se připodepsal. To možné je. Ale proč bych Husáka žádal o pomoc? To nedává smysl," uvedl v rozhovoru.

Gott dále tvrdí, že to byl naopak Husák, kdo vyzval hudebníky k návratu. "Husák nás vyzval. Ne dopisem, ale přes obchodní misi ve Frankfurtu. ... Tam si nás pozvali a řekli nám, že je tu od nejvyššího šéfa taková nabídka, že dohadovat se přes telefony a dopisy není dobré. Tak že nám zaručuje, že se to vysvětlí a že nebudou žádné persekuce, že nám nikdo neublíží," uvedl Gott.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám