Hlavní obsah

Protitankové střely povstalců FARC nakoupila Venezuela od Švédů

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

Kolumbijské úřady zabavily rebelům z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) protitankové střely, které nakoupila Venezuela v Evropě. V pondělí to podle agentury AFP potvrdil kolumbijský viceprezident Francisco Santos.

Foto: Juan Carlos Solorzano/Miraflores Palace/Handout, Reuters

Venezuelského prezidenta Huga Cháveze Kolumbie dlouho podezřívá z podpory povstalců.

Článek

„Během několika operací jsme objevili munici a mocnější zbraně včetně protitankových střel, které prodala jedna evropská země Venezuele a které se ocitly v rukou FARC,“ uvedl Santos. Podle AFP je zmiňovanou zemí Švédsko, britský armádní magazín Jane’s už minulý týden informoval o tom, že šlo o střely AT4, které vyrábí Saab.

Poradce švédského ministra obchodu Jens Eriksson skutečnost přiznal, řekl, že šlo o menší množství zbraní. Dodal, že Stockholm už požádal Caracas o vysvětlení, jak se zbraně mohly ocitnout v rukou povstalců.

Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) jsou nejstarší a největší povstaleckou organizací v Latinské Americe, proti vládě bojují 45 let. Venezuelského prezidenta Huga Cháveze už dlouho kolumbijská vláda podezřívá z podporování povstalců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám