Hlavní obsah

Ekonomický výhled Česka se zhoršil, ministerstvo musí upravit rozpočet

– Praha
Novinky, jas, alt

Ministerstvo financí musí do 17. srpna přepracovat návrh státního rozpočtu na rok 2010, týden nato jej projedná vláda. V pondělí tom po jednání kabinetu uvedl premiér Jan Fischer. Vláda také jednala o zákonu o vyvlastnění.

Foto: René Volfík, ČTK

Premiér Jan Fischer

Článek

Ministerstvo předpokládá, že letošní HDP klesne o 4,3 procenta. Přitom ještě v dubnu byla prognóza poklesu 2,5 procenta. Na příští rok se očekává růst o 0,3 procenta. Podle ministra financí Eduarda Janoty nové odhady prohloubí plánovaný schodek rozpočtu o další desítky miliard. Dosud se plánoval schodek 166 miliard korun. Ministr už dříve řekl, že schodek by neměl překročit 170 miliard.

"Ministr musí přijít s variantami, jak postupovat dál. Budeme sledovat i predikci ČNB, kterou bankovní rada zveřejní příští týden po měnovém zasedání," uvedl premiér Fischer.

Ministři se přeli o vyvlastnění

Vláda v pondělí probírala i jeden z nejočekávanějších bodů - novelu zákona o vyvlastnění. Podle slov ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové se právníci, kteří v úřednické vládě jsou, o zákon přeli. Debatovalo se například o jeho souladu s Listinou základních práv a svobod a s Ústavou.

Vláda nakonec žádné stanovisko nezaujala, nedokázala se shodnout. Zákon nyní projednají poslanci.

Novela ruší automatický odkladný účinek soudní žaloby na vyvlastnění. Velká část sporů se vede o cenu pozemků, přičemž do definitivního verdiktu stát nemůže stavět. Dle novely by žaloba majitele vyvlastněného pozemku neměla mít automaticky odkladný účinek, ale o odkladu by znovu rozhodoval soud.

Mělo by také být možné vyvlastnit například pozemek, který je pronajatý, což dosavadní úprava neřeší. Nájemní právo by ale vyvlastněním zaniknout nemělo.

Reklama

Výběr článků

Načítám