Hlavní obsah

Sarkozy je v nemocnici, udělalo se mu špatně při běhání

Novinky, Vladimír Michna
Paříž
Aktualizováno

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy byl hospitalizován. Udělalo se mu špatně kvůli přetížení organismu při kondičním běhání v parku své rezidence Lanterne ve Versailles u Paříže. Odpoledne se teploty v oblasti přibližovaly tropickým hodnotám.

Foto: Nicholas Roberts, Reuters

Nicolas Sarkozy při joggingu

Článek

Informoval o tom Elysejský palác. Sarkozyho, kterého se ihned ujal jeho osobní lékař, postihla neurovegetativní dystonie způsobená podrážděním takzvaného bloudivého nervu. Následkem toho nastává zpomalení srdečního rytmu, které může vyvolat závratě a může vést až k bezvědomí.

Po první prohlídce osobním lékařem byl prezident převezen vrtulníkem "na pozorování" do pařížské vojenské nemocnice Val-de-Grace. Za Sarkozym dorazila jeho manželka Carla Bruniová-Sarkozyová, uvedla ČTK.

Čtyřiapadesátiletý Sarkozy se i při vykonávání prezidentské funkce snaží držet v kondici. Chodí běhat, jezdí na kole a cvičí. Fotografové jej mnohokrát zachytili, jak běhá v doprovodu svých bodyguardů.

Sarkozyho úřad v červenci zveřejnil výsledky obvyklých zdravotních testů prezidenta. Krevní a kardiovaskulární testy byly v normálu, uvedl server televize SkyNews. V říjnu 2007 byl Sarkozy krátce hospitalizován kvůli angíně.

Nicolas Sarkozy
Třikrát ženatý Nicolas Paul Stéphane Sarközy de Nagy-Bosca je synem maďarského šlechtice a francouzské matky řeckého židovského původu. Narodil se 28. ledna 1955 v Paříži, kde také vyrůstal. Je křtěným katolíkem.
Byl starostou vlivného pařížského předměstí Neuilly od roku 1983. V letech 1993 až 1995 byl ministrem rozpočtu ve vládě Edouarda Balladura.
V červnu 2005 se stal znovu ministrem vnitra - patrně nejvýraznějším v historii Francie. Zvýšil počet policistů i četníků, prosadil zpřísnění pravidel a trestů za silniční přestupky a pustil se do odstraňovaní zločinu z ulic. Prosadil opatření k vymýcení ilegálního přistěhovalectví - včetně deportací, a k integraci schopných imigrantů do francouzské společnosti.
V květnu 2007 byl zvolen Sarkozy francouzským prezidentem. Později se rozvedl s manželkou Cécilii a zval si někdejší modelku a zpěvačku Carlu Bruniovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám