Hlavní obsah

Zemřel poslední Brit, který bojoval v zákopech 1. světové války

– Londýn
Novinky, BBC, jas

Ve Velké Británii zemřel v sobotu ve věku 111 let poslední Angličan, který bojoval v zákopech první světové války. Harry Patch byl v mezidobí let 1914 a 1918 na západní frontě a zúčastnil se mimo jiné bojů u Ypres, kde zahynulo 70 tisíc Britů. Patch zemřel jen týden poté, co ve věku 113 let odešel nejstarší britský veterán Henry Allingham, informovala agentura AP.

Foto: Lefteris Pitarakis, Reuters

Harry Patch na snímku z loňského listopadu, kdy ze účastnil vzpomínkové akce u příležitosti 90. výročí konce první světové války.

Článek

Posledním, kdo v britské uniformě zažil první světovou válku, tak zůstává v Austrálii žijící 108letý Claude Choules. Ten působil u námořnictva.

Patch zemřel v sobotu ráno v pečovatelském domě týden po smrti svého staršího kolegy Allinghama. K jeho smrti se vyjádřili i britský premiér Gordon Brown či princ Charles. Oba vyzdvihli Patchovu osobnost a vyjádřili potěšení, že jej mohli osobně poznat. Podle britských médií byl Patch zosobněním gentlemana.

Patch byl posledním Britem, který zažil hrůzy zákopové války. O dva roky starší Allingham bojoval v letectvu. Patch i Allingham se loni v listopadu zúčastnili vzpomínkové akce u příležitosti 90. výročí konce války. Patch tehdy připomenul, že "je třeba připomínat si mrtvé na obou stranách konfliktu".

V britské armádě sloužilo v době první světové války kolem pěti miliónů mužů, přes 760 tisíc z nich padlo. Již loni na jaře zemřel ve věku 110 let poslední francouzský veterán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám