Hlavní obsah

TOP 09 dostala přes 14 miliónů, z toho 11 od veterináře

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup, Tomáš Holý

Strana TOP 09 v pátek po poledni zveřejnila na svém webu seznam lidí, kteří jí darovali finanční příspěvek. Celkem strana zatím obdržela přes 14,5 miliónu korun. Nejštědřejším dárcem se stal Dušan Novotný z Brna, který straně věnoval 11 miliónů korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Miroslav Kalousek (vlevo) s Karlem Schwarzenbergem.

Článek

Mezi 76 dárci jsou také čtyři společnosti. Druhou největší částku, milión korun, věnoval straně Štefan Loncnar z Prahy 5. Celkem na účet strany dorazilo 14 674 796 korun.

Z vedení strany přispěli Marek Ženíšek, který věnoval 20 tisíc korun, a Jaromír Drábek, který dal 200 tisíc. Mezi přispěvateli je s 20 tisíci korunami i manžel bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové, která povede stranickou kandidátku v jižních Čechách. [celá zpráva]

"Jsme první politickou stranou, která takto transparentně zveřejnila své dárce. Veřejný dohled na financování politických stran pokládáme za samozřejmou součást politické kultury,“ řekl člen přípravného výboru a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Peníze jsou jediná věc, jak mohu pomoci, řekl dárce

„Nikdy jsem nikomu nic nedával, teď podle mě přišel ten správný čas,“ vysvětlil Novinkám své rozhodnutí veterinář z Brna Dušan Novotný. Nic si od dárcovství neslibuje, jen to, že ve volbách strana uspěje a k moci se tak dostane pravicová vláda.

„Jediné, co pro ně můžu udělat, je poslat jim peníze, protože v politice se angažovat nechci,“ dodal Novotný. Navíc nevyloučil, že by stranu opět podpořil v budoucnu. Peníze prý má. „Podnikám již od roku 1989 a za tu dobu jsem prodal deset firem,“ upřesnil.

O jeho rozhodnutí příliš lidí v jeho okolí nevědělo. O jedenácti miliónech darovaných TOP 09 informoval manželku, která záměr podporuje. Nikoho ve straně nezná, ani s nikým nemluvil. Informace i číslo účtu si našel na internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám