Hlavní obsah

Parkanová je jedničkou TOP 09 za jižní Čechy, Severa za Pardubicko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová povede kandidátku nové strany TOP 09 v Jihočeském kraji, v Pardubickém bude lídrem bývalý šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa. Oznámil to šéf konzervativců Karel Schwarzenberg na čtvrteční tiskové konferenci. Ten také potvrdil, že zakladatel strany Miroslav Kalousek půjde do voleb z první pozice ve Středočeském kraji.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová

Článek

Schwarzenberg doplnil, že v Královéhradeckém kraji bude lídrem lékař, pedagog a ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Leoš Heger. Ten už zde kandidoval v senátních volbách za ODS, ale porazil ho rival z ČSSD Vladimír Dryml.

Kalousek, Parkanová a Severa jsou bývalí významní členové KDU-ČSL, ze které odešli poté, co se do čela strany dostal Cyril Svoboda a lidovci se podle nich vydali příliš doleva. Bývalý ministr financí Kalousek, Parkanová a Schwarzenberg jako ministr zahraničí navíc společně pracovali v předchozí koaliční vládě vedené premiérem Mirkem Topolánkem (ODS).

Ostatní krajské lídry strana už představila. Je mezi nimi například i čestný prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek, který se na Ústecku utká například s šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem a místopředsedou ODS Petrem Gandalovičem, nebo moderátor a lékař Roman Šmucler (za Karlovarsko). Schwarzenberg sám stranu, která se prezentuje jako konzervativní a proevropská, povede v říjnových předčasných volbách do Sněmovny v Praze.

Na zdravotnických poplatcích nelpí

TOP 09 ve čtvrtek také představila své programové cíle ve zdravotnictví, jejich architektem je bývalý slovenský ministr zdravotnictví Rudolf Zajac.

Podle něj by měly programové cíle stát na třech pilířích - zvýšení odpovědnosti všech účastníků zdravotnického systému, zabezpečení komplexní sociálně-zdravotní ochrany občanů a zlepšení dostupnosti špičkové péče pro všechny občany.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Rudolf Zajac, Karel Schwarzenberg a Vladimír Pavelka (zleva).

Kalousek k tomu podotkl, že zákonodárci nebudou hlasovat pro zrušení zdravotnických poplatků, nicméně nepovažují je za hlavní pilíř zdravotnictví.

"Strana nebude mít problém se zachováním poplatků, ale udělali jsme chyby, které by mohly být zefektivněny,“ doplnil Zajac. Podle něj například na Slovensku se kvůli poplatkům dostali někteří lidé na hranici bídy, čemuž by se chtěl vyhnout.

"Když se zruší poplatky, české zdravotnictví to neohrozí,“ dodal Zajac.

Lidři kandidátek TOP 09 v jednotlivých krajích
Karel Schwarzenberghlavní město Praha
Miroslav KalousekStředočeský kraj
Vlasta ParkanováJihočeský kraj
Jaroslav LobkowiczPlzeňský kraj
Roman ŠmuclerKarlovarský kraj
Jaromír DrábekÚstecký kraj
Václav HoráčekLiberecký kraj
Leoš HegerKrálovéhradecký kraj
Pavel SeveraPardubický kraj
Ladislav JirkůVysočina
Anna PutnováJihomoravský kraj
Jitka ChalánkováOlomoucký kraj
Pavol LukšaMoravskoslezský kraj
Petr GazdíkZlínský kraj

Reklama

Související články

V úspěch TOP 09 věří 44 procent lidí

Strana TOP 09 založená exministrem financí Miroslavem Kalouskem má podle značné části veřejnosti šanci uspět v říjnových sněmovních volbách. Vyplývá to...

Výběr článků

Načítám