Hlavní obsah

Větší pokles HDP zvýší státní schodek o desítky miliard, míní Janota

Aktualizováno

Letošní pokles hrubého domácího produktu o 4,3 procenta, který předpokládá ministerstvo financí, zvýší podle ministra Eduarda Janoty schodek státního rozpočtu o několik desítek miliard korun. Janota však ve středu odmítl sdělit konkrétní čísla. Uvedl jen, že v pondělí na jednání vlády představí souhrnné údaje, v nichž budou uvedeny dopady jak na rozpočet, tak na daňové příjmy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Eduard Janota.

Článek

Podle nedávného vyjádření premiéra Jana Fischera bude schodek státního rozpočtu nejméně 150 miliard korun.

"Já bych teď nechtěl říkat konkrétní číslo, budu o tom v pondělí informovat vládu. Jsou to, dá se říct, údaje v desítkách miliard (korun), to je zřejmé," řekl novinářům Janota na dotaz, nakolik nová makroekonomická prognóza ministerstva financí ovlivní schodek rozpočtu.

Ministerstvo financí si dalo za cíl, že schodek letošního státního rozpočtu nepřekročí 170 miliard korun, což se projevilo i v programovém prohlášení, připomněl Janota. "My bychom neměli připustit nějaké razantní navýšení deficitu nad rámec toho, co bylo v tom programovém prohlášení," dodal.

 Místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), který je předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů, dnes odhadl, že se kvůli poklesu HDP deficit přiblížil 200 miliardám korun.

Další škrty jsou obtížně realizovatelné

Ušetřit dalšími škrty bude podle ministra velmi obtížné vzhledem k už přijatým úsporným opatřením. Situaci podle něj komplikují také rostoucí mandatorní výdaje v souvislosti s krizí. "My jsme loni utratili pět miliard a v letošním roce už atakujeme částku 15 miliard (korun) za podporu v nezaměstnanosti," poznamenal.

Všichni si podle Janoty budou muset uvědomit, že skončila dobrá léta, kdy inkaso příjmů překrývalo všechny problémy. "Ta poměrně štědrá výše mandatorních výdajů prostě není ufinancovatelná v situaci, kdy ekonomika je v propadu nebo v minimálním růstu," uvedl ministr. "Budeme se muset chovat ještě úsporněji, než jsme si možná mysleli," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám