Hlavní obsah

Desetitisíce lidí přijdou ještě o práci, Česko čeká historicky největší pád

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

České hospodářství se bude z ekonomické krize dostávat velmi pomalu. Podle prognózy ministerstva financí by mělo letošní české HDP klesnout o 4,3 procenta, což by byl největší pokles v historii ČR. Přitom ještě v dubnu úřad počítal s poklesem jen o 2,3 procenta. Příští rok bude tuzemská ekonomika ráda, když se navrátí k růstu, vyplývá ze středeční zprávy ministerstva. Recese také ještě výrazně poznamená trh práce.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Článek

"V důsledku krize na finančních trzích se mnohé světové ekonomiky nacházejí v recesi. V České republice, díky značné orientaci na vývoz, a tím pádem i vysoké citlivosti na vývoj v zahraničí, nastala recese ve 4. čtvrtletí 2008,“ uvedl úřad.

V příštím roce by HDP mělo vzrůst jen o tři desetiny procenta. Jak však úřad upozornil, je stále velké riziko, že výsledky hospodářství budou v reálu ještě horší.

Názory ekonomů na vývoj tuzemského hospodářství se různí

Například analytici z Komerční banky tragické výhledy ministerstva financí lehce mírní. „My letos očekáváme pokles ekonomiky o 3,6%, pro příští rok již předpokládáme růst ve výši 1,3%,“ komentoval sdělení Jan Vejmělek s tím, že odhad KB podporují zprávy z německé ekonomiky, která se prý pomalu zotavuje. [celá zpráva]

Naopak Saxo Bank očekává pokles HDP v letošním roce o 4,9 %, v následujícím roce pak pokles o 0,8 %.

Nezaměstnanost poroste

V nové prognóze ministerstvo financí počítá s tím, že letošní míra inflace bude kolem 1,1 procenta. Obdobně by tomu mělo být i příští rok. 

Podle odhadů by lidí bez práce mělo v Česku přibývat i celý příští rok. Letos by míra nezaměstnanosti měla dosáhnout 6,8 procenta, příští rok dokonce 8,5 procenta.

Z červnových údajů ministerstva práce a sociálních věcí bylo v červnu bez zaměstnání 463 555 lidí, tedy rovných osm procent. Na jedno volné místo připadá v průměru 10,7 uchazeče, přičemž nejhorší je situace na Děčínsku, kde je 59 žadatelů na volnou pracovní pozici. 

Reklama

Výběr článků

Načítám