Hlavní obsah

Nejmenší Rolls-Royce Ghost měří pět a půl metru, pohání jej dvanáctiválec

Novinky, Martin Žemlička

Britská automobilka uvedla několik nových detailů k očekávanému nejmenšímu vozu z urozeného rodu Rolls-Royce. Novinka dostala název Ghost a nyní je jasné, že nejdostupnější Rolls bude pohánět dvanáctiválec s výkonem 570 koní. Světová premiéra se očekává v září na frankfurtském autosalonu.

Článek

Rolls-Royce 200EX je dlouhý 5,4 metru, vysoký přes metr padesát; rozvor náprav činí 3,3 metru. Oproti většině Rollsů je novinka na délku zhruba o půl metru kratší. Zajímavostí jsou zadní dveře otevírané proti směru jízdy.

Vlastník Rolls-Royce, německá automobilka BMW, použila cca 20 procent dílů společných s novou generací BMW řady 7, ale zákazník si toho rozhodně nevšimne.

Poháněná jsou zadní kola, o rozhýbání konceptu 200EX se stará benzínový vidlicový dvanáctiválec. Dvanáctiválec s objemem 6,6 litru produkuje výkon 570 koní a točivý moment 780 Nm už od 1 500 otáček. U Rollsů to není důležité, nicméně je dobré vědět, že 0-100 km/h zvládá Rolls-Royce Ghost za 4,9 vteřiny; nejvyšší rychlost je omezena na obvyklé hodnotě 250 km/h.

Světovou premiéru si Ghost odbude v září na frankfurtském autosalonu, ceny začínají v přepočtu na šesti miliónech korun. K prvním zákazníkům se Ghost začne dodávat koncem letošního roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Neprůstřelný Rolls-Royce Phantom

Britská automobilka Rolls-Royce se rozhodla nepřenechat celý trh s úpravami menším podnikům a vytvořila vlastní pancéřovaný vůz, který bude nabízet na všech...

Rolls-Royce představí malý luxusní sedan

Rolls-Royce ukázal v Ženevě koncept malého luxusního sedanu, který se velmi blíží tomu, co automobilka představí už v září v sériové podobě. Pokud hovoříme...

Výběr článků

Načítám