Hlavní obsah

Lidovci možná kvůli TOP 09 přijdou o senátorský klub

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidovcům dva a půl měsíce před volbami znovu začíná téct do bot. Po odchodu části členské základy a poslanců za exministrem financí Miroslavem Kalouskem do jeho nové strany TOP 09 nyní KDU-ČSL hrozí, že přijde i o senátorský klub.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda lidovců Cyril Svoboda

Článek

Strana by tím pádem přišla o jeden ze zdrojů financování. Její sedmičlenná senátorská frakce měsíčně dostává na svou činnost ze státního rozpočtu téměř 65 tisíc korun. K tomu má – jako všechny kluby – nárok na potřebné administrativní a technické zázemí v horní komoře.

Do nové frakce nejméně dva lidovci

Předseda TOP 09 senátor Karel Schwarzenberg má podle informací Práva ve středu na tiskové konferenci oznámit vznik nové senátní frakce TOP 09 – Starostové. Sdružit by se v ní mělo všech šest členů dosavadního Klubu otevřené demokracie a minimálně dva členové lidovecké frakce, a to Ludmila Müllerová a Adolf Jílek.

Lidovecká frakce tak začne balancovat na hranici své existence. Proslýchá se totiž, že odejít by mohl např. i bývalý ministr kultury Václav Jehlička, čímž by klub pohřbil. Podle zákona o jednacím řádu Senátu je totiž minimální počet členů klubu pět. V okamžiku, kdy tento počet klesne, klub automaticky zaniká.

Zřejmě v obavách před ztrátou senátorského klubu proto vedení lidovců v úterý opakovaně vyzvalo všechny „demokratické politické strany“, aby se distancovali od přeběhlictví.

„Náš závazek je naprosto jasný – nebudeme podporovat přeběhlíky, nebudeme jim nadbíhat, nevyužijeme přeběhlíky. Říkáme to jako závazek naší politické strany před volbami,“ prohlásil šéf Cyril Svoboda. Ostatní strany vyzývají ke stejnému závazku.

Svoboda: poučili jsme se z minulosti

Byli to přitom lidovci, kteří v koalici spolu s ODS a zelenými postavili svou vládu právě na přeběhlících, aniž by po celou dobu vládnutí tento jev zkritizovali. Nyní Svoboda tvrdí, že lidovecká výzva je poučením z minulosti.

„Je to poučení z toho, co se stalo v minulosti,“ uvedl Svoboda na otázku Práva, proč jim přeběhlictví nevadilo po celou dobu jejich vládnutí.

Teď lidovcům na přeběhlictví vadí, že může vést ke korupci. Není prý možné, aby byla porušena rovnost hlasů, aby někdo zradil program strany, za kterou byl zvolen. „Pokud má někdo potíže, ať se vzdá mandátu,“ vyzval Svoboda.

Uvedl, že z KDU-ČSL odešlo více než sto členů, avšak noví podle něj přicházejí. „Důležité je, že všichni, kteří chtěli zůstat křesťanskými demokraty, zůstali,“ prohlásil lidovecký šéf.

Neodpustil si štouchanec do Kalouska, který dříve o lidovcích mluvil jako o křesťanských demokratech: „Všichni, kteří jsou z přesvědčení křesťanští demokraté, jsou v naší straně. Ti, co nejsou přesvědčenými křesťanskými demokraty, jsou někde jinde,“ nechal se slyšet Svoboda. Podle něj prý nejde ani tak o to, kolik lidí přichází a odchází, ale o to, aby přicházeli lidé přesvědčení.

Mít klub je výhodné

Výplata příspěvku klubu záleží na počtu členů frakce. Usnesení Senátu stanoví, že každý klub dostává měsíčně na svou činnost pevnou částku ve výši 31 850 Kč a příspěvek na každého člena 4615 Kč. Na druhou stranu však lidovcům zůstane roční příspěvek státu za každý mandát ve výši 900 tisíc korun.

Ustavení senátního klubu ovšem není spojeno jen s finančními a administrativními výhodami. Běží především o to, že předsedové klubu se stávají členy organizačního výboru a grémia komory a mohou tudíž mluvit do sestavování programu schůzí komory a do její činnosti. A hlavně – předsedové klubu mají přednostní právo vystupovat v rozpravě, kdykoli o to požádají, klub může předkládat své návrhy, vetovat návrhy jiných apod.

Na rozdíl od Sněmovny, kde TOP 09 nemá dostatek poslanců k založení poslanecké frakce, v Senátu mohou členové nového klubu výrazně promluvit do chodu komory. Ve Sněmovně je totiž v průběhu volebního období potřeba minimálně deseti členů pro vznik frakce, přičemž z dosavadního třináctičlenného klubu se k TOP 09 hlásí šest poslanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám