Hlavní obsah

Brichta musí kvůli Deratizerovi k výslechu na policii

– Praha

Kvůli kontroverznímu textu titulní písně nového alba Deratizer byl zpěvák a textař Aleš Brichta předvolán k výslechu na policii. Skladba vyvolává kritiku pro svůj údajně rasistický nádech. K úloze "deratizéra" v české společnosti se již přihlásila v tiskovém prohlášení krajně pravicová Dělnická strana. Brichta ale řekl, že s nimi nechce mít nic společného.

Článek

Text písně zkoumá policie, zda nejde o trestný čin. Nikdo zatím nebyl obviněn. Nařčení, že je rasistický, Brichta označuje za nesmysl, podle něj je píseň namířena proti politikům. "Nejdřív jsem myslel, že předvolání na policii v Praze 8 je nějaký vtip, ale nemám s tím problém. Čím dříve se všechno vysvětlí, tím líp," uvedl Brichta.

Ke skladbě s refrénem "Politici dělaj z každýho vola/ na ulici kradou cikáni kola/ už by to vyřešit měl/ nějakej deratizer" se v úterý vyjádřila také Dělnická strana (DS), jejíž předseda Tomáš Vandas uvedl, že DS považuje mediální humbuk kolem písně za hledání problémů tam, kde nejsou. "Věříme, že lidé v předčasných parlamentních volbách zvolí konečně změnu, odstaví vládní korupčníky od moci a úlohu 'deratizéra' bude pečlivě plnit Dělnická strana se svými zvolenými zákonodárci," píše v prohlášení.

Brichta se od DS distancuje. "O tom prohlášení nic nevím, ale už název 'dělnická' mi připomíná KSČM a takové strany mě nijak neberou," řekl Brichta. Zneužití písně například v předvolební kampani nepředpokládá. "Když přijdou žádat o souhlas, tak jim ho nedám a tím to pro mě končí. Dělnická strana nebo Národní strana jsou party, které jsou mimo mě," prohlásil Brichta.

Deratizer vyvolává také odezvu mezi tuzemskými publicisty. Proti Brichtovi se ve svých prohlášeních postavili například redaktoři internetového metalového magazínu ABYSS. Jiní ho ale za rasistu nepovažují. Záležitost vyvolala velké diskuse na serveru www.brichta.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám