Hlavní obsah

Bude to největší pandemie, jakou svět poznal, řekla k prasečí chřipce šéfka WHO

Ženeva
Aktualizováno

Virus takzvané prasečí chřipky, který se objevil koncem března, již ve světě usmrtil přes 700 lidí. Oznámila to v úterý mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) v Ženevě Aphaluck Bhatiasevová. Ředitelka WHO Margaret Chanová varovala, že prasečí chřipka bude největší pandemií chřipky, kterou svět poznal.

Foto: Reuters

Generální ředitelka WHO Margaret Chanová na jednání v Ženevě

Článek

Podle poslední bilance WHO měl přitom virus A(H1N1) na svědomí 429 mrtvých. "Virus A(H1N1) se ve světě šíří ve srovnání s jinými epidemiemi nebývalou rychlostí," uvedla WHO již v pátek. Běžný chřipkový virus potřebuje šest měsíců, aby se mohl rozšířit tak moc, jako virus prasečí chřipky za šest týdnů.

WHO v pátek oznámila, že nadále nebude uvádět aktuální počet mrtvých a nakažených, protože za dané situace vzhledem k počtu postižených zemí a případů i délce testů na virus nelze poskytovat adekvátní čísla.

Postižené země však OSN hlásí nejzávažnější registrované případy a úmrtí potvrzená laboratorními zkouškami, sdělila mluvčí Bhatiasevová. Sledovat se budou i všechny neobvyklé případy, jako je větší množství smrtelných případů nebo neobvyklé příznaky a průběh.

Podle WHO je nyní klíčové zavést monitorování ohrožených skupin a zavést adekvátní opatření, jako je uzavření škol. Očkovací látku budou podle WHO potřebovat všechny země.

Někdejší české vlády v této souvislosti kritizoval hlavní hygienik Michael Vít s tím, že podcenily nebezpečí pandemie a nebraly varování hygieniků vážně. Exministr zdravotnictví a nynější středočeský hejtman David Rath na to prohlásil, že prasečí chřipka je podle něj jen mediální bublina. [celá zpráva]

Kanadští vědci varují před mutacemi

Kanadští vědci z týmu modelujícího výzkum šíření pandemie chřipky provedli simulaci vývoje viru, píše web Science News. Matematický model, odvozený z šíření španělské chřipky z roku 1918, ukázal, že drobné sezónní proměny viru mohou vést k velkému nárůstu počtu nemocných.

Podle jednoho z vědců, doktora Davida Fismana, výsledky matematické simulace ukázaly, že na jižní polokouli, zejména v Jižní Americe, Austrálii a na Novém Zélandu, může virus vyvolat velké epidemie, pokud se neuplatní očkování.

Nový Zéland v úterý oznámil jedenáctou oběť nemoci. Počet nakažených z pondělních 2368 vzrostl na 2443. V nemocnicích leží 74 osob, 26 na intenzivní péči, uvádí Scoop.co.nz.

Anketa

Který výrok o prasečí chřipce je podle vás blíž k pravdě?
Bude to největší pandemie všech dob (ředitelka WHO Margaret Chanová)
50 %
Je to jen velká mediální bublina (středočeský hejtman David Rath)
50 %
Celkem hlasovalo 35338 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám