Hlavní obsah

Koruna loni lámala rekordy, letos zatím klid a čeká ji oslabení

Novinky, Tomáš Holý

Před rokem byla česká koruna na svém vrcholu, tedy její kurz byl nejsilnější v historii. Letos však tuzemská měna jedničkou v posilování zdaleka není a mezi tahouny světových měn se znovu jen tak nedostane. Podle analytiků oslovených Novinkami bude koruna spíše oslabovat. V úterý se pohybovala kolem 18,15 Kč/USD a 25,78 Kč/EUR.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Článek

„Dobrá zpráva pro české turisty je, že momentálně se koruna nachází na silných úrovních a hodnotíme ji jako nadhodnocenou,“ upozornil analytik společnosti Citco Tomáš Volf. Měna by měla v následujících týdnech a měsících oslabit až k hranici 27 korun za euro a vůči dolaru nad 19 Kč/USD.

Loni byla koruna nejvíce posilující měnou světa, její kurz se dostal během obchodování dokonce pod hranici 23 korun za euro. Jenže, kde ty loňské sněhy jsou, koruna od té doby výrazně ztratila, teprve v posledních týdnech si mírně polepšila. Nyní je tak oproti loňsku slabší k euru o 13 procent, proti dolaru dokonce o 26 procent.

„Pomyslnému pelotonu za poslední měsíc vévodí polský zlotý se zisky přes pět procent. Přes tři procenta si polepšil maďarský forint, koruna zpevnila o necelá tři procenta,“ vypočetl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

FOTO: Patria Online

Co kurz koruny nejvíce ovlivňuje?

Kromě zpráv o vývoji domácí ekonomiky má na tuzemskou měnu největší vliv nálada na trzích, respektive pohyb dolaru a také takzvaná riziková averze.

„Investoři při zvýšené averzi nejsou ochotni kupovat nic jiného, než zdánlivě bezpečný dolar. Ten v návaznosti na to posiluje. Jakmile opadne averze k riziku, hráči na trhu skupují rizikovější aktiva, tedy i českou měnu, což je jeden z důvodů, proč je nyní prakticky o korunu silnější, než kde by podle našeho názoru měla být,“ vysvětlil Volf.

Přestože se často shodují, že koruna je nadhodnocená, někteří varují, že tipovat další osud kurzu je takřka nemožné. Přesvědčen je to tom například analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. „Koruna je teď nepredikovatelná. Nezvládl by to ani CML z Návštěvníků,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám