Hlavní obsah

Íránský exprezident Chátamí vyzval k uspořádání referenda k volbám

– Teherán

Bývalý íránský prezident a zastánce reforem Mohammad Chátamí vyzval v pondělí k uspořádání referenda, které by rozhodlo o legitimitě sporných červnových voleb, v nichž vyhrála dosavadní hlava státu Mahmúd Ahmadínežád. Podle něj by to vyvedlo zemi z politické krize, protože milióny Íránců ztratily víru ve volby.

Foto: Profimedia.cz

Mohammad Chátamí

Článek

Chátamího výzva vypsat referendum se objevila na internetových stránkách íránských reformistů. Nejvyšší duchovní vůdce Alí Chameneí se k návrhu zatím nevyjádřil, v minulosti ale už označil oficiální výsledek voleb za nezpochybnitelný, jak o tom rozhodla rada dohlížitelů. A jen on má právo vyhlásit referendum.

Chátamí navíc chce, aby referendum pořádala nezávislá organizace.

Chátamí, který byl v úřadu před Ahmadínežádem, ve volbách podporoval hlavního Ahmadínežádova soupeře reformistu Míra Hosejna Músávího, který získal podle oficiálních výsledků jenom třetinu hlasů, ačkoli se předpokládalo, že postoupí přinejmenším do druhého kola.

O pochybách panujících o oficiálních výsledcích hovořil při páteční modlitbě na Teheránské univerzitě také někdejší prezident Alí Akbar Hášemí Rafsandžání. Mezi účastníky byl i Músáví a podpořit ho přišlo mnoho stoupenců, jež policie rozháněla. Podobně jako Chátamí řekl, že milióny Íránců ztratili důvěru v zemi a volební systém.

Rasfandžáního projev byl přenášen rozhlasem, což vedlo k prvním opozičním demonstracím po více než týdenní pauze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám