Hlavní obsah

Íránská policie tvrdě rozháněla tisíce stoupenců opozice

Teherán

Bývalý íránský prezident Alí Akbar Hášemí Rafsandžání vyzval k okamžitému propuštění lidí zatčených při protestech proti oficiálním výsledkům červnových prezidentských voleb. Při modlitbě v Teheránské univerzitě, kterou vedl, byl i reformista Mír Hosejn Músáví, hlavní soupeř vítěze voleb Mahmúda Ahmadínežáda. Modlitby se zúčastnily tisíce Músávího stoupenců, další tisíce demonstrovaly před univerzitou. Policie proti nim použila obušků a slzného plynu a údajně asi 15 jich zadržela.

Článek

Rafsandžání, jehož proslov vysílal rozhlas v přímém přenosu, řekl, že "velká skupina Íránců" má o výsledcích voleb pochyby a že by bylo třeba s tím něco dělat. "Náš hlavní úkol je znovu najít důvěru, kterou lid měl a která byla do určité míry ztracena," prohlásil a vyzval k obnovení jednoty.

Foto: Reuters

Bývalý íránský prezident Alí Akbar Hášemí Rafsandžání podporuje opozici.

"V nynější situaci není potřeba, abychom měli spoustu lidí ve vězeních. Měli bychom jim umožnit návrat k rodinám," řekl dále. Vyzval rovněž k respektování tiskové svobody v mezích zákona. Vláda se totiž po volbách snažila sdělovací prostředky kritické k jejich výsledkům umlčet a zavřela také řadu internetových stránek využívaných opozicí.

Na veřejnosti se objevil i Músáví

Músáví, který proti výsledkům voleb neúspěšně protestoval, se objevil na veřejnosti poprvé po několika týdnech. Seděl v přední řadě účastníků modlitby.

Rovněž poprvé po několika týdnech vedl modlitbu Rafsandžání, který je označován za pragmatického konzervativce, Ahmadínežádova politického soupeře a podpůrce Músávího. Je to také vlivný duchovní.

Mezi účastníky modlitby převažovali Músávího stoupenci, kteří volali "Músáví, podporujeme tě", dokud je Rafsandžání nevyzval, aby nenarušovali posvátnost místa slogany.

Další tisíce, podle některých zdrojů desetitisíce jich manifestovaly před univerzitou a provolávaly hesla na Músávího podporu a tradiční islámské Alláhu Akbar - Bůh je veliký.

Podle agentury Reuters to byla největší protivládní akce od nedávných demonstrací proti výsledkům voleb, podle AP šlo o projev snahy opozice ukázat svou sílu.

Policie a milice basídží zasáhly brutálně

Na místě byly také silné policejní oddíly a rovněž členové milicí basídží, kteří podporují Ahmadínežáda. Podle svědků citovaných agenturou AP policie použila proti Músávího stoupencům při jejich příchodu na univerzitu slzný plyn a policisté v civilu zbili a odvedli jednu prominentní bojovnici za lidská práva. Cestou na modlitbu byl prý napaden i další neúspěšný proreformní prezidentský kandidát Mahdí Karrúbí. Agentura Reuters citovala svědka, podle něhož policie používala proti demonstrantům také obušků a nejméně patnáct jich zadržela.

Podle oficiálních výsledků volby z 12. června vyhrál Ahmadínežád se zhruba dvěma třetinami hlasů, Músáví dostal asi třetinu, další kandidáti jen zlomky. Při protestech stoupenců především Músávího, které vláda tvrdě potlačila, přišlo o život asi 20 lidí.

Konflikt dále zkomplikoval vztahy mezi Íránem a Západem, už tak dost napjaté kvůli íránskému jadernému programu. Západ má podezření, že jeho cíl je jaderná zbraň, podle Teheránu je to program výhradně mírový.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám