Hlavní obsah

Paroubek Schwarzenbergovi: Píšu vám raději německy

Právo, Jiří Ovčáček

Šéf ČSSD Jiří Paroubek se neobvykle ostře obul do kritiků svého jednání s ruským premiérem Vladimirem Putinem. O bývalém českém velvyslanci v Rusku Luboši Dobrovském prohlásil, že vstal z politického hrobu, z toho současného si utahoval, že na rozdíl od něj neviděl Putina zblízka. Největší útok provedl Paroubek proti exministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi, kterému vzkázal, že speciálně pro něj píše název Waffen SS německy.

Foto: Volfík René, ČTK

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Paroubek evidentně nelibě nese kritiku, která se na něj snesla kvůli jeho schůzce s ruským premiérem Putinem v Moskvě. V pondělí večer nebývale ostře zaútočil na ty, kteří si dovolili jej kritizovat. Jako první to od Paroubka schytal český velvyslanec v Rusku Miroslav Kostelka. Ten byl přitom ministrem obrany ve vládě vedené ČSSD v letech 2003 až 2004.

„Škoda, že české velvyslanectví v Rusku neprojevilo zájem pomoci při zajištění mého pobytu v Moskvě. Mohli by alespoň zblízka vidět ruského premiéra. Vím, že se to panu velvyslanci moc často za tři roky nepodařilo,“ zaútočil Paroubek v tiskovém prohlášení.

Právě on má v současné době jedinou morální povinnost: mlčet a schovat se
Paroubek k exvelvyslanci Dobrovskému

Bývalý český velvyslanec v Rusku Dobrovský podle Paroubkova mínění vylezl z politického hrobu. „Také pan Dobrovský, někdejší český velvyslanec v Rusku, vylezl z nějakého politického hrobu a odvažuje se mě kritizovat. Právě on svým nesmyslným protiruským postojem přispěl k rozvrácení česko-ruských vztahů především v hospodářské oblasti. Právě on má v současné době jedinou morální povinnost: mlčet a schovat se,“ provedl slovní výpad předseda ČSSD.

Největší díl ovšem schytal Schwarzenberg. „Pan Schwarzenberg, jehož devótní pravicové noviny v rozporu s českou republikánskou tradicí země titulují jako knížete, trpí výběrovou sklerózou a mohl bych asi použít silnějšího výrazu. A ten použiji, pokud tento pán bude pokračovat ve svých nechutných invektivách,“ pohrozil exministrovi zahraničí Paroubek.

Paroubek také Schwarzenbergovi vzkázal, že speciálně pro něj píše název ozbrojené složky Zbraně SS německy.

„Proč pánové Schwarzenberg, Dobrovský a další a také s nimi spolupracující novináři nevěnují pozornost například tomu, že ODS se v EP stala v novém politickém klubu součástí velmi obskurní společnosti, v níž muziku tvrdí lotyšská strana Za vlast a svobodu velebící lotyšské členy Waffen SS (pro pana Schwarzenberga píši raději německy),“ uvedl Paroubek v prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám