Hlavní obsah

Česko vrací políček Kanadě a zavádí víza pro její diplomaty

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup

Kabinet Jana Fischera se rozhodl zareagovat na kanadské zavedení víz pro české občany. Premiér v úterý tento akt označil za jednostranný a chybný krok. Česko proto zavede vízovou povinnost pro kanadské diplomaty a majitele služebních pasů. Obrátí se také na EU, s odkazem na klauzuli solidarity. Ta by měla umožnit společný postup Evropské unie.

ČR zavádí víza pro kanadské diplomaty Video: ČTK

 
Článek

Vláda také požádá kanadskou stranu, aby bylo možné získat víza pro české občany také v Praze. Fischer označil kanadský krok za jednostranný a nesprávný. Poukázal na to, že v červnu klesl oproti předchozímu měsíci počet českých žadatelů o azyl v Kanadě o 25 procent.

Fischer podotkl, že česká strana se snažila zavedení víz zvrátit a oponovala, že důvodem pro migraci českých občanů je štědrý kanadský sociální systém. Češi se podle jeho slov snažili Kanadu přesvědčit, aby přijala smlouvu o uznání bezpečné země původu. Ta by znemožnila udělení azylu pro české občany.

Premiér dále uvedl, že ČR zatím neuvalí vízovou povinnost na všechny kanadské žadatele o vstup do země, protože jí v tom brání zákony EU. Tzv. klauzuli solidarity, tedy jednotnou imigrační politiku unie, hodlá Fischer projednat ještě v úterý večer nebo ve středu ráno se šéfem Evropské komise Josém Barrosem.

Foto: ČTK

Česká republika také odvolá svého velvyslance v Kanadě ke konzultacím. Tento krok v podstatě znamená jeho stažení.

Ministr zahraničí Jan Kohout si znovu postěžoval, že diplomatickou nótu o zavedení víz obdržel pouze šest hodin před začátkem vízové povinnosti. Tento krok označil bezprostředně bezprecedentní.

Premiér na tiskové konferenci po mimořádném zasedání vlády také uvedl, že hrozí nebezpečí, že se zavedení víz pro Čechy stane pro extremistické strany tématem podzimní předvolební kampaně.

Předseda vlády v této souvislosti řekl, že kabinet se znovu pokusí zrušit Dělnickou stranu a možná se k podobnému kroku odhodlá i v případě Národní strany.

Anketa

Souhlasíte se zavedením víz pro kanadské diplomaty?
Ano
84,2 %
Ne
15,8 %
Celkem hlasovalo 26965 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám