Hlavní obsah

Bývalý liberijský prezident Charles Taylor popřel v Haagu válečné zločiny

– Haag • Aktualizováno
Novinky, ČTK, BBC, Alex Švamberk

Bývalý liberijský prezident Charles Taylor, který je v Haagu souzen za válečné zločiny spáchané v Sierra Leone, popřel vinu ve všech jedenácti bodech obžaloby. Obviněn je z terorismu, vražd, znásilňování a mučení.

Foto: Robin van Lonkhuijsen, Reuters

Bývalý liberijský prezident Charles Taylor před soudem v Haagu

Článek

Žaloba je založena na "dezinformacích, mylných informacích, lžích a pověstech", prohlásil Taylor. Během procesu, který začal v roce 2007, promluvil vůbec poprvé. Vystupoval v roli svědka, prvního z více než 200, které povolala obhajoba.

V odpovědích na otázky svého advokáta mimo jiné řekl, že je "opravdu neuvěřitelné", že je označován za vraha, teroristu a násilníka. Tvrdil, že se celý život zasazoval za spravedlnost.

Obhájce 61letého diktátora a pučisty Courtenay Griffiths řekl, že Taylor nepodněcoval konflikt v Sierra Leone, ale že se naopak pokoušel zprostředkovat mír. Advokát dodal, že obvinění je postaveno na nepodložených údajích. V dubnu se tým jeho obhájců pokoušel dosáhnout stažení obvinění na základě nedostatku důkazů, ale soudce to zamítl.

Žaloba viní Taylora z brutálních masakrů

Podle žaloby Taylor plánoval masakry spáchané Jednotnou revoluční frontou (RUF) během občanské války v Sierra Leone, která skončila v roce 2002. Bojovníci RUF byli smutně proslulí tím, že usekávali mačetami paže civilistům. Taylor je také obviněn, že umožnil předávat zbraně RUF výměnou za tzv. krvavé diamanty z dolů v Sierra Leone, o které se tvrdě bojovalo. RUF navíc běžně používala dětské vojáky. Advokáti ale tvrdí, že Taylor RUF nevelel.

Taylor v roce 1989 stál na počátku občanské vlky v Libérii, kde byl v roce 1997 zvolen prezidentem. V čele země zůstal do roku 2003, kdy ho porazili rebelové se skupiny Lurd a on musel utéci do Nigérie. [celá zpráva]

Během devadesátých let se Taylor také zamíchal do občanské války v sousední Siera Leone, kde se RUF vzbouřila v roce 1991. V roce 1995 bylo v Sierra Leone uzavřeno příměří, občanská válka v zemi však pokračovala až do roku 2002.

V srpnu 2006 byl Taylor zatčen a vydán do Sierra Leone. [celá zpráva]

V červnu 2007 stanul jako první africký vůdce před soudem v Haagu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

V Libérii nastala humanitární katastrofa

Situace v Libérii se opět zhoršila. Euforii po pondělním odchodu prezidenta Charlese Taylora vystřídala střelba. Povstalci neuznávají Taylorova nástupce, jímž...

Výběr článků

Načítám