Hlavní obsah

V pátek cizinec řídil kamión s 3,5 promile, v pondělí dostal podmínku

Právo, Ludmila Žlábková
Náchod

Tři a půl promile alkoholu naměřili policisté v dechu 43letého řidiče kamiónu, kterého v pátek o půl jedenácté v noci zastavili na kraji Náchoda pracovníci Celní správy. A nebyl to jeho jediný prohřešek.

Článek

„Řidič, vezoucí z Francie požární techniku, řádně nezaplatil mýtné. Z kotoučků policisté navíc zjistili, že podnapilý cizinec jel přes české území už od pátečního odpoledne, tedy v době, kdy zákon jízdu kamiónů nepovoluje,“ uvedla policejní mluvčí Eva Prachařová.

K pití alkoholu během jízdy se cizinec policistům přiznal. Jako důvod ovšem uvedl, že se jen trochu napil, aby překonal bolesti žaludku. Alkohol popíjel i přesto, že v kabině vezl svého sedmnáctiletého syna, který dělal otci na cestě spolujezdce.

Soudce cizinci nařídil okamžité vyhoštění.
mluvčí policie Eva Prachařová

Podnapilý cizinec odmítal s policisty spolupracovat, proto jej nakonec eskortovali na Protialkoholní záchytnou stanici do Hradce Králové, kde do druhého dne vystřízlivěl. Pak ho hlídka opět převezla do policejní cely v Náchodě a tam si do pondělí počkal na předvedení před okresního soudce. Za jízdu v opilosti mu hrozil až tříletý trest odnětí svobody.

„Náchodský soud nakonec cizince potrestal desetiměsíčním trestem odnětí svobody podmíněným na dva a půl roku a zákazem řízení všech motorových vozidel v délce dvou a půl roku. Dále soudce cizinci nařídil okamžité vyhoštění z České republiky na dva roky, které ihned po propuštění od soudu provedly policejní orgány,“ dodala Prachařová.

Za porušení zákazu jízdy v určené dny a hodiny a nedodržování předepsaných přestávek uložili policisté přepravní firmě kauci ve výši 20 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám