Hlavní obsah

Muzeum v rakouském Linci vás přenese do budoucnosti

Novinky, Barbora Vaníčková
Linz

Moderní muzea se snaží čelit předsudku, že poznání je zdlouhavé a náročné. Muzeum Ars Elektronica v rakouském Linci láká návštěvníky hned na několik zajímavostí. Budova je největší osvětlenou plochou v Evropě a expozice nabízí zcela nový obraz člověka ve světě rozvíjející se technologie.

Článek

Muzeum vychází z předpokladu, že člověk je odjakživa fascinován sám sebou. Zároveň ale podporuje lidskou zálibu ve vědě, a tak se zabývá především otázkou, jak technologie ovlivňují život člověka.

Expozice jsou interaktivní, na vysoké technické úrovni. V sálech nazývaných „laboratoře“ uvidíte digitálně zpracované projekty zabývající se například lidskou svalovou soustavou. Poprvé tak budete mít možnost prohlédnout si na postavě bez kůže, které svaly se napínají, pokud kopete do míče, nebo házíte. Podobně můžete sledovat činnost oka, nebo nervové soustavy včetně mozku.

Roboti, biologie a hudba v novém prostoru

Milovníci technologie zase ocení spíše laboratoř zabývající se roboty s mnoha exponáty, které můžete dokonce sami ovládat. To ale není nic proti ateliéru budoucnosti, který v sobě snoubí umělecký ateliér a vědeckou laboratoř. Vzniká tak kreativní studio o ploše 750 m2, kde můžete v mediálních studiích pozorovat architekturu budoucnosti nebo převod klasických hudebních děl do vizuální podoby. 

Hmotnou podobu ale mohou podle laboratoře Fablab nabrat i předměty stažené z internetu. Napadlo vás někdy, že byste si vytiskli běžecké boty a po použití je zahodili do recyklovaného odpadu? Tiskárna 3D, která je zde vyvíjena má tento sen uskutečnit a umožnit uživatelům jednoduše si v pohodlí domova vytisknout nábytek, oblečení nebo hračky stažené z internetu. To by se potom pirátství přesunulo na úplně jinou kolej.

Téměř žádná oblast nemá tolik co nabídnout jako genetické inženýrství a mikrobiologie. O tom, co je v této oblasti možné informuje biolaboratoř, jež vás má donutit zastavit se nad myšlenkou klonovaného člověka a zároveň představuje nejmodernější vědecké vybavení včetně skenovacího elektronového mikroskopu, který zvětšuje dvacettisíckrát. Můžete si zde tedy pořídit vědecký snímek svého těla.

Zářící budova

Už sama budova, v níž se muzeum nachází je architektonický unikát. Osvětluje ji 40 000 LED diod, které mohou na jejím plášti vykouzlit prakticky jakýkoliv barevný obraz. Příjemným překvapením pro architekty je spotřeba energie nižší přibližně o 38 000 euro, než původně předpokládali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám