Hlavní obsah

Největší nábytkové kýče sezóny: pohovka ve tvaru rakve nebo plastové historické lustry

Novinky, Kristýna Křížová

Vybrali jsme pro vás několik nejošklivějších kousků nábytku, které aspirují na titul největší kýč sezóny. Tyto kousky šokují a chtějí upoutat naši pozornost za každou cenu. Umělohmotný honosný lustr z černého plastu, pohovka ve tvaru rakve, zlatá křesla nebo koberec v podobě salámu. Který kousek je asi ze všech nešerednější..

Foto: Profimedia.cz

Kýčovitá pohovka v podobě rakve vyjde draho. Zaplatíte za ni přes 60 000 Kč.

Článek

Pro milovníky kýčů a extravagance tu máme pohovku, která vypadá jako rakev. Pohovka je skládací a po rozložení se mění v kýčovitý kousek nábytku, který zaručeně zoškliví každý interiér. Morbidním povahám možná ale právě o to jde.

Koberec ve tvaru salámu pobaví

Fandové uzenin možná zase zajásají nad kobercem z Nového Zélandu, jde o kobereček v podobě oblíbeného salámku. Podlahu tak můžete ozvláštnit kolečkem vysočiny nebo oblíbené italské mortadely.

Foto: Profimedia.cz

Koberec v podobě plátku oblíbeného salámu má alespoň vtip.

Jednoznačně určit co je kýč a co ne není snadné, kýč ale obvykle využívá motivů všeobecně považovaných za krásné.

Nevkusné osvětlení imituje historické lustry

I těmto plastovým lustrům je vlastní faleš a nevkusnost provedení inspirujícího se historií. Letos zářily tyto lustry v kombinaci s výraznými ornamenty a krajkami ve fialových barvách. Inspirace barokem a historií je kýči velmi blízká.

Pokud se chcete kýči vyhnout, dobře děláte. Některé kýčovité kousky vám sice mohou být blízké, ale přílišná kýčovitost má jen kousek k falši.

Ta není patrná jen na pohled, kýčovité dekorace i nábytek či osvětlení jsou většinou vyrobeny z nekvalitních a snadno opotřebitelných materiálů.

K nevkusnému nábytku patří zlato a stříbro

Nepřehlédnutelným návrhářským úletem jsou také křesla ze zlata. V podobném provedení návrháři letos předvedli i zlatou pohovku. Falešná kvalita ke kýčovitosti rozhodně patří.

Pokud se chcete kýčovitosti v interiéru za každou cenu vyhnout, zapomeňte na lesklé dekorace a potahy.

Pokud si chcete interiér zařídit vkusně a jednoduše a podle posledních trendů, vsaďte třeba na urban styl. Více se o něm dočtete zde.

Kýčovité motivy hrají na city

Stínítka lamp s motivem roztomilých štěňátek nebo kočiček se zlatým lemováním mají ke kýči velmi blízko. Silný emocionální náboj je těmto motivům vlastní, kýčovité jsou tak i lascivní plakáty s kráskami s umělým poprsím a s ozdobným písmem.

Do vkusného interiéru takové plakáty rozhodně nepatří. Vyvarujte se také přílišného dekorování a podbízivých motivů v podobě srdcí. 

Kýčovité dekorace a nábytkové kousky ale nezapomeňte odlišovat od "pop-artu", interiér zařízený v tomto stylu si z kýče naopak dělá legraci. Více se o něm dočtete zde.

Anketa

Který nábytkový kousek je podle vás kýčem sezóny?
Fialová postel ve tvaru rakve.
56,1 %
Koberce v podobě salámu.
7,1 %
Nafukovací zlatá křesla.
13,5 %
Plastové osvětlení imitující křišťálové lustry.
23,3 %
Celkem hlasovalo 1587 čtenářů.

Jak se vyhnout kýčovitým nábytkovým kouskům

Vyvarujte se zlaté a stříbrné barvy a přílišného zdobení, hlavně třpytkám a flitrům. Zapomeňte také na dekorace imitující baroko. Ke kýči patří i snaha zaujmout, nevybírejte si tedy nábytek v příliš křiklavých a výrazných barvách. Typicky kýčovitými barvami je popová růžová nebo kiwi zelená. Vsaďte na umírněnější barevnost a kvalitní provedení. S kýčem se nejvíce přátelí plast, vyhněte se proto hlavně tomuto materiálu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybrat správný koberec

Abychom vybrali koberec, který splní přesně naše požadavky, ujasníme si: kde budeme koberec používat, jakou funkci má plnit a co od něho vlastně očekáváme....

Výběr článků

Načítám