Hlavní obsah

Česko má další tři případy prasečí chřipky

Právo, Václav Pergl
Aktualizováno

Národní referenční laboratoř pro chřipku v pátek potvrdila další tři případy prasečí chřipky. Tím stoupl počet lidí, kteří se prasečí chřipkou A(H1N1) nakazili, na dvacet.

Foto: Právo

Hlavní hygienik ČR Michael Vít

Článek

"Šlo o tři lidi, kteří se vrátili z USA, Velké Británie a Holandska,“ informoval Právo hlavní hygienik  Michael Vít.

Uvedl, že ve srovnání s okolními státy na tom Česko není nejhůř. "Z okolních států nejvíce případů nakažení prasečí chřipkou je v Německu, a to 641, v Polsku 28, na Slovensku 23 a v Rakousku 19. Nejvíce případů v Evropě je ve Velké Británii, a to 7447, a dále ve Španělsku 870. Nejméně na Islandu, a to čtyři,“ řekl Vít.

Podle jeho slov se v České republice nechalo na prasečí chřipku vyšetřit už přes 430 lidí, z toho 20 bylo pozitivních. "I nadále platí dodržovat přísná hygienická pravidla, tedy hlavně mýt si ruce před každým jídlem a po použití WC. To je nejjednodušší obrana,“ řekl Vít.  

Může se přenést i z člověka na prase

Virus A(H1N1) se může z člověka přenést i na prase. "Veterináři to sledují a zpřísnili hygienická opatření tak, aby se k chovům prasat nedostala žádná nepovolaná osoba. Přísná je i dezinfekce chovů,“ řekl Vít.  

Podle něj i němečtí vědci potvrdili, že nová chřipka je pro prasata nakažlivá a může se mezi nimi velmi rychle rozšířit. V ČR se však žádný takový případ přenosu z člověka na prase neuskutečnil, zatímco ve světě už takové případy byly zaznamenány, dodal Vít.

Také předseda České vakcinologické společnosti profesor Roman Prymula řekl, že přenos je možný. "Přenos viru z člověka na prase možný je. Je to možné i na jiné zvíře, ale to je opravdu méně pravděpodobné,“ uvedl Prymula.  

V Evropě se již prasečí chřipkou nakazilo 11 020 pacientů a v ostatních kontinentech světa 93 612. Na prasečí chřipku již zemřelo 466 lidí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám