Hlavní obsah

Nový Jaguar XJ zapomněl na klasické tvary a přichází v moderním kabátě

Novinky, Martin Žemlička

Nový Jaguar XJ, automobil spadající do luxusního segmentu, se v noci na pátek slavnostně představil v Londýně. Novinka, jež vznikala již pod vedením indické automobilky Tata Motors, se začne prodávat na jaře 2010. Objednávat nové XJ můžete nicméně už nyní.

Článek

Jaguar XJ spadá svými rozměry i pojetím do segmentu luxusních vozů, na trhu si bude konkurovat například s Mercedesem třídy S, BMW řady 7, Audi A8 nebo Maserati Quattroporte. Nové XJ na délku měří 5122 mm, nabízet se bude i v prodloužené verzi s délkou 5247 mm. Rozvor náprav činí 3032 mm, takže je zřejmé, že pro cestující na zadních sedadlech bude dostatek prostoru. Pro zavazadla je připraven kufr s objemem 520 litrů.

V nabídce zatím tři motory

V nabídce bude trojice motorů. Základem je třílitrový šestiválcový turbodiesel s výkonem 275 koní a spotřebou rovných sedm litrů v kombinovaném režimu.

Dále tady budou dva benzínové osmiválce – základní se zdvihovým objemem pět litrů má výkon 385 koní, silnější verze s kompresorem dává buď 470 koní nebo dokonce 510 koní. Všechny popisované motorizace mají nejvyšší rychlost elektronicky omezenou na hodnotě 250 km/h. Zrychlení z nuly na 100 km/h zvládne nejrychleji přeplňovaný osmiválec (4,9 vteřiny), nejpomalejší (což je vzhledem k nabízeným nadprůměrným výkonům relativní slovo) je turbodiesel se 6,4 vteřiny.

Ceny na britském trhu začínají v přepočtu na částce 1,6 miliónu korun. Objednávky přijímá Jaguar už nyní, první vozy se k zákazníkům dostanou na jaře.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový Jaguar XJ slibuje mimořádný komfort

Jaguar se připravuje na velkolepý návrat mezi luxusní automobily. Nové XJ se ve své čtvrté generaci představí počátkem července v Londýně a jak se zdá, moderně...

Výběr článků

Načítám