Hlavní obsah

Trojský kůň zneužívá chyby v Internet Exploreru, ohrožuje počítače po celé planetě

Novinky, Miloslav Fišer

Teprve na začátku tohoto týdne varovala společnost Microsoft před vážnou bezpečnostní chybou ve svém prohlížeči Internet Explorer a už se po celém světě začaly objevovat zákeřné trojské koně, které jí dokážou zneužít. V ohrožení jsou všichni uživatelé Exploreru, kteří jej provozují na operačním systému Windows XP nebo Windows Server 2003. Vyplývá to z bezpečnostní studie laboratoře PandaLabs.

Článek

"Nebezpečí této zranitelnosti spočívá ve skutečnosti, že infekci je vystaven každý uživatel. A to i přesto, že používá kompletně aktualizovaný operační systém. Microsoft totiž pro chybu zatím nevydal žádnou aktualizaci,“ uvedl ředitel PandaLabs Luis Corrons.

Podle něj stačí, aby uživatel navštívil infikovanou internetovou stránku, a trojský kůň se mu automaticky nainstaluje do počítače. "Jen za poslední dva dny jsme narazili na stovky infikovaných stránek,“ dodal Corrons.

Zranitelnost zneužívá například trojský kůň Lineage.LAC, který se zaměřuje na vykrádání uživatelských dat z počítače. Do počítače se kvůli bezpečnostní chybě, jež týká části softwaru Active X sloužící k přehrávání videa, mohou navíc nainstalovat i další škodlivé programy.

Trojský kůň

Trojský kůň či Trojan je program, který se tváří jako legitimní, ale přitom vykonává funkce, které mohou ohrožovat bezpečnost uživatelových dat na PC. Trojan umožňuje útočníkovi ovládat na dálku napadený počítač.

Své jméno dostal trojský kůň podle pověsti o městě Trója. Za městskou bránu byl podle bájí dopraven dřevěný kůň s vojskem, které se skrývalo jeho útrobách. Útočníci tak nepozorovaně pronikli za hradby a město pak dobyli.

Na stránkách podpory Microsoftu je v současné době k dispozici způsob nastavení operačního systému, který zabraňuje jeho napadení. Uživatel na této stránce jednoduše klikne na tlačítko Fix this problem. Zablokovat problémovou část softwaru můžete přímo na stránkách Microsoftu (ZDE).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám