Hlavní obsah

Malkovich o sobě: rád cestuje vlakem, nosí kostýmy a nerad zobecňuje

Právo, far, lh
KARLOVY VARY
Aktualizováno

Místnost určená tiskovým konferencím praskala ve čtvrtek po druhé odpolední ve švech. Nebylo divu. Na programu byla tisková konference s divadelní a filmovou legendou, režisérem a producentem Johnem Malkovichem. Na festival přijel prezentovat svůj režijní debut Tanečník seshora. V sobotu převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Článek

Malkovich byl zadumaný, na dotazy novinářů odpovídal s rozmyslem. Do Varů se přesunul z Vídně, kde v Ronacher divadle ztvárnil masového vraha Jacka Unterwegera, který zabíjel také v České republice. Tento slavný rakouský případ také novinářům představil.

Evropané mají tendenci vědět mnohem víc o Americe než Američané o Evropě. Pravda ale také je, že mnoho z toho, co vědí, není pravdivé. Někdy jsem z toho smutný.
John Malkovich

Překvapení neskrýval po otázce týkající se jeho slovanských kořenů. "Jsem napůl Chorvat, ze čtvrtiny Francouz a ze čtvrtiny Skot," odpověděl s tím, že je takový podvraťák. 

Malkovich také prozradil, proč nejel v úterý z Vídně rovnou do Varů. [celá zpráva]  

Zůstal den v Praze: "Šli jsme se projít, navštívili jsme palác Kinských a zašli do naší oblíbené hospůdky. No a potom jsme se viděli s Milošem Formanem, šli na party a pak rovnou do postele.“ A proč přijel do Česka vlakem? Jednoduše proto, že železnici má rád: "Těší mě dívat se z okýnka na nebe."

John Malkovich oslnil Vary svou pohodovostí.

FOTO: PRÁVO - Michaela Říhová

Malkovich by se měl rovněž setkat s prezidentem Václavem Havlem. „Už jsem se s ním v Praze kdysi setkal. Z univerzity jsem částečně znal pár jeho her. A když byl ve vězení, četl jsem jeho Dopisy Olze,“ doplnil.

Festival s dobrou organizací a programem

A která role mu byla nejbližší? Ta ve filmu, v němž hrál pracovníka cestovní kanceláře. „Protože také jezdím po světě a předstírám, že jsem John Malkovich," podotkl herec. Pochvaloval si také natáčení snímku bratrů Coenových Po přečtení spalte: „Užil jsem si to velmi. Jsou to nesmírně talentovaní filmaři a scenáristé.“

Nemohla chybět samozřejmě otázka směřující na to, zda se cítí být více divadelním, nebo filmovým hercem. „Někteří muzikanti také hrají na více než na jeden nástroj. Divadlo a film jsou vzdálení příbuzní. Užívám si divadlo i film, oba světy jsou si super podobné."

Pochvalu vysekl i organizátorům festivalu. Ocenil atmosféru ne příliš obřího festivalu, dobrou organizaci a hlavně velmi zajímavý program a zajímavě zvolené sekce. V západočeském městě není poprvé. Byl tu už dvakrát, natáčel v Plzni i v Praze.

Hollywoodská legenda žurnalisty rovněž seznámila s obsahem svého režisérského počinu Tanečník seshora. Film se zabývá tématem terorismu, vypráví příběh detektiva, který vyšetřuje útoky maoistické guerillové skupiny.

Žádné zobecňující soudy

„Moc se mi líbil román od Nicholase Shakespeara. Můj zájem taky vybudila má vlastní cesta po Peru,“ vysvětloval, proč se pustil zrovna do této adaptace.

Malkovich vyrostl v Americe, v Evropě se ale cítí jako ryba ve vodě, ve Francii má dům. "Pracoval jsme s vynikajícími a zajímavými lidmi po celém svět. Pořád objevuji nejen nové lidi, ale i místa. Jsem šťastný v Americe i v Evropě. Sice se od sebe liší, ale to nevadí," uvedl.

Rozdíly mezi oběma kontinenty shrnul slovy: "Evropané mají tendenci vědět mnohem víc o Americe než Američané o Evropě. Pravda ale také je, že mnoho z toho, co vědí, není pravdivé. Jsem z toho někdy smutný. Přál bych si, aby bylo mezi námi více zvědavosti, zážitků a zkušeností."

Má rád herecké kostýmy, především jejich vizuální styl. A co v životě rád opravdu nemá? Vynášení zobecňujících soudů.

John Malkovich se zúčastní ve čtvrtek od sedmé hodiny večerní Master Class.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám