Hlavní obsah

Lidé známkují na internetu Boha, jde to s ním z kopce

Věřící lidé z celého světa mohou už více než rok známkovat prostřednictvím internetu Stvořitele. Bůh dostává hodnocení hlavně v závislosti na katastrofách. Jestliže spadne letadlo, umírají lidé při zemětřeseních a jiných katastrofách, známky jsou velmi špatné.

Foto: Profimedia.cz

Lidé se mohou obracet na Boha při různých příležitostech.

Článek

Známkovat Boha mohou lidé na internetových stránkách RateTheGod.com již od loňského května. Na “božských“ internetových stránkách je zaregistrováno více než 700 tisíc lidí, z nichž každý desátý je Polák. Celých 42 procent registrovaných tvoří Američané.

Každý návštěvník může dát Bohu známku ve stupnici od minus pěti do plus pěti. Průměr známek tvoří takzvaný index Boha. Ten rychle roste, když si lidé pořídí automobil, dostanou novou práci nebo mají za sebou vydařené rande.

Popularitu Boha ohrozila ekonomická krize

Index je podle psychologů jistým barometrem nálady ve společnosti. Poprvé Bůh obdržel velmi špatné známky loni v květnu během zemětřesení v Číně. Tehdy se index prudce snížil na 0,958 bodu, protože téměř každý čtvrtý uživatel dal Bohu nejhorší možnou známku.

"Lidé reagují na špatné zprávy s většími emocemi než na dobré. Známky, které dostává stvořitel, jsou převážně odvetou za špatné věci, špatné zkušenosti, které prožili," vysvětlil Tomasz Fernowicz, který se zabývá projektem Rate The God (ohodnoť Boha) na území Polska. Zdůraznil, že známky od Poláků byly velmi nízké například během války v Gruzii.

Nejvíce ale popularitu Boha poškodila před koncem loňského roku ekonomická krize, kdy se jeho index propadl k historickému minimum, až takřka k minus čtyřem bodům. Od té doby jeho hodnocení ještě nepřesáhlo středovou hodnotu. Celosvětová popularita Stvořitele aktuálně činí minus 0,66 bodů.

Lidé posílají Bohu i vzkazy

Na portálu lze najít mnoho vzkazů, v nichž se lidé bezprostředně obrací k Bohu. Sociolog Edward Ciupak míní, že uživatelé, kteří hodnotí Boha, to vůbec neberou jako zábavu.

"Tímto způsobem hledají nějaký kontakt se svátostí. Kdysi spokojení věřící stavěli Bohu kaple a sochy a nespokojení rozpoutávali války. Nyní mohou vyjádřit svůj vztah k Bohu tak, že ho bodují," vysvětlil.

Podle psychologa Zbigniewa Neckého je hodnocení jistým druhem reflexe a bilancování vlastního života. Velký zájem o portál vysvětluje tím, že lidé jsou rádi, pokud mohou vlastní neúspěchy na někoho svalit. "A nejlépe na Stvořitele. Bolí nás zub? Někde vypukla válka? Minus pět bodů pro Boha a hned je nám lépe," shrnul psycholog.

Reklama

Výběr článků

Načítám