Hlavní obsah

Quincy Jones: Když máte Michaela, pak váš tým nemůže být lepší

Právo, Kateřina Farná
KARLOVY VARY

Jméno člověka, který převzal v Karlových Varech od Nadačního fondu Slunečnice cenu za filantropii, se zdálo zprvu neuvěřitelné. Na pozvání Heleny Houdové totiž přijel nejbližší spolupracovník Michaela Jacksona - slavný americký producent, skladatel a hudebník Quincy Jones (76).

Článek

Své důvody, proč losangelskou tryznu za svého přítele „vyměnil“ za návštěvu charitativního galavečera - který mimochodem přinesl nadaci takřka 5,5 miliónu Kč - novinářův stručně vysvětlil takto: „Tady jsem teď potřebnější. Ostatně nemám rád pohřby, v poslední době jsem ztratil už tolik přátel. A Michael zůstane navždy v mém srdci.“

S Helenou Houdovou se znají několik let. „Vždycky jde o lidi. Vnitřně se mě velmi dotýká, když se setkám s někým, kdo to myslí upřímně a dělá to tak vážně. Helena je úžasná žena,“ prohlásil Jones ve středu.

Charitu dělá téměř půl století 

Od 60. let je neodmyslitelnou součástí jeho života charitativní činnost. Podporuje desítky organizací a nadací, spoluzakládal Institut pro afroamerické hudebníky a stál u zrodu Národní knihovny afroamerického umění a hudby.

Muzice se začal věnovat ve dvanácti letech. Získal 27 cen Grammy a 79 nominací na ně. Za šedesát let své profesionální kariéry pracoval snad s každým významným umělcem hudební historie. Řadí se k nim Billie Holiday, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Ray Charles, Frank Sinatra nebo Michael Jackson.

„Vážím si všech Grammy. Ale nejvíc asi té za We Are The World, protože když děláte takový projekt, nevíte, jak to dopadne. Přemítáte, doufáte a plánujete, aby to nakonec klaplo,“ přiblížil zrod jednoho z nejslavnější hudebních projektů.

„Otázkou bylo, jak dát dohromady šestačtyřicet superstar. Tak jsem je nejprve všechny vzal na turné a až potom nahrál We Are The World. Nakonec to vyšlo, bylo to spíš takové požehnání seshora,“ dodal.

Rozlišuje jen dobrou a špatnou hudbu 

V hudebních žánrech nezná hranic. „Vždycky jsem měl eklektický vkus. Někdy jsem za to kritizován, ale je mi to jedno. Moc se mi líbila spolupráce s rappery. Pro mě existuje akorát dobrá a špatná hudba,“ uvedl také autor filmové hudby a filmový producent.

Jednoznačně největším úspěchem jeho spolupráce s Michaelem Jacksonem je album Thriller z roku 1982. Na celém světě se ho prodalo více než sto miliónů kusů. A v čem vidí legendární producent důvody tak ohromného úspěchu?

„Nevím. Dali jsme do toho všichni maximum. Měli jsme vynikající tým, ve kterém byl každý hvězda. A když tam máte Michaela pak ten tým nemůže být lepší. A jak mi říkal Nelson Mandela, kolektiv je vždycky důležitější než jednotlivec. Kolektivní tvorba je nejsilnější způsob tvorby na světě,“ odpověděl pro Českou televizi.

Ve své biografii rovněž radí mladým muzikantům, jak se prosadit: „Pokud tomu věříte a vrhnete se do toho s vášní a zaníceně, můžete být skvělým muzikantem. Zapomeňte na peníze, neřešte, kolik byste na tom mohli vydělat. V jednom slovníku najdete heslo - success before work. Ale v reálném světě je to přesně naopak - vždycky jde v prvé řadě o práci.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám