Hlavní obsah

Režisér Polanski se odvolal v případu obvinění ze znásilnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA, Los Angeles

Slavný filmový režisér Roman Polanski se v úterý odvolal proti verdiktu losangeleského soudu, který v květnu zamítl jeho žádost, aby americká justice odložila jeho obvinění ze znásilnění.

Článek

Polanski se znásilnění údajně dopustil v roce 1977. Soud v Los Angeles mu v květnu odmítl vyhovět, protože se oscarový tvůrce nedostavil k jednání. Režisér žije ve Francii a v USA od obvinění kvůli obavě ze zatčení nikdy nebyl.

Podle Polanského advokáta ale soudce vrchního kalifornského soudu Peter Espinoza nevzal v úvahu, že Polanski "byl v roce 1978 donucen opustit zemi, aby nebyl podruhé nezákonně uvězněn". Roman Polanski již strávil 42 dní ve vězení během vyšetřování případu v 70. letech. Jeho advokát také chce, aby případ dostal na starost jiný soud.

Nyní pětasedmdesátiletý režisér se před více než 30 lety přiznal, že měl pohlavní styk s třináctiletou dívkou. Sex s nezletilou je podle amerických zákonů považován za znásilnění.

Nepřišel osobně k soudu, v USA mu hrozí zatčení

V únoru soudce Espinoza dal Polanskému čas do 7. května, aby se dostavil k soudu a žádost předložil osobně. Režisérovi právníci ale již předem oznámili, že jejich klient do Kalifornie nepřijede. V USA je veden jako uprchlík a po příjezdu mu hrozí okamžité zatčení. Z Francie vydán být nemůže.

Původem polský režisér se v 60. a 70. letech v USA proslavil snímky jako Rosemary má děťátko nebo Čínská čtvrť. V roce 2003 dostal Oscara za válečné drama Pianista. O jeho případu loni vznikl dokument nazvaný Roman Polanski: Wanted and Desired (Roman Polanski: Hledaný a žádaný), který upozornil na některé nesrovnalosti v jeho kauze, na jejichž základě pak slavný tvůrce požádal o odložení obvinění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám