Hlavní obsah

Rusové si potrpí na nejvyšší mrakodrapy, staví je ze skla i dřeva

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vtipy o tom, že Rusové musejí mít všechno největší, neztrácejí na oblibě. A v Rusku se nadále uskutečňují megalomanské sny o obřích mrakodrapech. Proslulý Federation Tower se má stát nejvyšším mrakodrapem Evropy a pozoruhodná stavba Nikolaie Sutyagina je už nyní nejvyšším dřevěným mrakodrapem světa.

Článek

Ačkoli jen těžko můžeme zařadit obě stavby do stejné kategorie, jejím tvůrcům nemůžeme upřít nadšení pro věc a skvělé výsledky. Na Federation Tower byly vynaloženy bilióny rublů, na dřevěnou věž lidská síla a fantazie.

Odlišné jsou však počty pater. Dřevostavbu v Archangelsku tvoří třináct poschodí a dosahuje do výšky 45 metrů. Špice mrakodrapu vznikajícího v Moskvě bude měřit téměř desetkrát více, tedy  440 metrů. Nejluxusnější výhled budou mít nájemníci v 87. patře.

Město v jediné budově

Budova se má stát takřka městem. Kromě bytů a kanceláří nabídne svým obyvatelům parkovací místa, podzemní dráhu, hotely a restaurace. Celý komplex tvoří dvě budovy, jež jsou vzájemně propojeny mosty a společně vytvářejí dojem plující plachetnice. Větřík s ní ale nepohne, plachty jsou především z oceli a skla.

Také stavba ruského Sutyagina má hned několik vnitřních poselství. Podle ruské televize RT spřádal majitel stavby plány na velkolepý mrakodrap během svého čtyřletého pobytu ve vězení. Původně tím chtěl majitel svým sousedům naznačit, že on je nejbohatší z okolí a jeho dům tedy sahá výš než ostatní. Pak se ale inspiroval čínskými dřevostavbami a jeho dílo má také ukazovat na krásu a rozmanitost architektury.

Mezi oběma největšími stavbami Ruska je ale ještě jeden významný rozdíl. Zatímco dřevěnka už slouží svému vizionáři, dokončení Federation Tower oddálila finanční krize. Podle spekulací by tedy místo plánovaného letošního dokončení měla stavba začít sloužit až v roce 2010 nebo 2011.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám