Hlavní obsah

Režiséři: nejtěžší na filmu o sumistech bylo hledání tlustých herců

Novinky, Zbyněk Vlasák, Festivalový deník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Izraelští režiséři Erez Tadmor a Sharon Maymon přijeli osobně do Karlových Varů představit svůj film Na velikosti záleží. Promítal se dvakrát hned v úvodu festivalu a zatím bezkonkurenčně ovládl Diváckou cenu Práva o nejlepší snímek, viděno očima diváků. Snímek, potíže při jeho točení popsali sami tvůrci v plynulém toku slov.

Článek

Sharon: Chtěl jsem napsat film o člověku, pro kterého je občas těžké přijmout sama sebe. A taky o někom, kdo jde proti proudu a přesto nakonec zvítězí. No a díky sportu jménem sumo jsem mohl obojí kombinovat. Vzniklo něco mezi komedií a dramatem, taková dramedie. Hodně je v ní cítit, že máme rádi britský humor a kinematografii, snímky Do naha! nebo Billy Elliot.

Erez: Z Izraelského filmového fondu nám vzkázali, že se jim líbí scénář, ale že nevěří, že seženeme dostatečně tlusté herce, kteří by to mohli zahrát. Taky jsme museli udělat spoustu castingů. Na hlavní roli jsme chtěli Itzika Cohena. Jenže se vzpíral, nechtěl hrát tlusťocha. Poslali jsme za ním naši kamarádku a ta ho přesvědčila, aby si aspoň pořádně přečetl scénář. Výsledek byl, že roli vezme, ale nesundá si v ní tričko. 

Sharon: Nakonec jsme ho ukecali. 

Erez: Sami jsme sumo nezkusili. Ale tři měsíce jsme o něm sbírali informace přímo v Japonsku a herci ho další tři měsíce trénovali pod dohledem speciálního kouče. 

Sharon: Neměli to jednoduché. Když jsme potkali našeho kameramana Davida Gurfinkela, instruovali jsme ho, že chceme, aby na plátně všichni vypadali trochu jako batolata v plenkách. Pár dní přemýšlel a pak přišel s jednoduchým požadavkem: „Jo, budou tak vypadat, ale musíme je celé oholit.“ Tak jsme to udělali.

Erez: Jinak v teoretické rovině jsme i my dva v sumu fakt dobří. Můžete se nás zeptat na cokoliv. 

Sharon: Režírovali jsme společně. Já napsal scénář, ale od té chvíle jsme dělali vše ve dvojici. Od setkání s producenty až po kreslení storyboardu. 

Erez: Nejde o zrovna jednoduchý způsob, jak natočit film, ale nám prostě vyhovuje. Kladli jsme velký důraz na přípravu. Samotné natáčení už byla selanka, seděli jsme na židli a koukali na monitor. Vážně!

Sharon: V Izraeli je jeden sportovní klub, kde dělají hlavně judo a taky trochu sumo. Ale opravdu malý. Trénují tam ruští imigranti, které jsme částečně využili.

Erez: Když jsme měli slavnostní premiéru, chtěli jsme zorganizovat show s více sumisty, jenže vyšlo najevo, že opravdu všichni, kteří v Izraeli sumo dělají, už hrají v našem filmu.

Reklama

Související témata:

Související články

Diváky okouzlili izraelští sumisti

Po nedělním sečtení odevzdaných lístků v rámci hlasování Divácké ceny Práva se do čela oblíbenosti dostali izraelští sumisti. Čtveřice kamarádů s nadváhou se...

Sumisti válcují konkurenci

Pondělní uzávěrka oblíbenosti filmů v Divácké ceně Práva k devatenácté hodině potvrdila převahu izraelských sumistů. Na druhé místo se dostal nově snímek Dívka...

Výběr článků

Načítám