Hlavní obsah

Slováci soutěží na festivalu s filmem Pokoj v duši

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Po mnohaleté odmlce je v hlavní soutěži karlovarského festivalu letos opět slovenský film. Je jím Pokoj v duši režiséra Vladimíra Balka podle scénáře zkušeného Jiřího Křižana, laureáta Českého lva za film Je třeba zabít Sekala. V českých kinech se snímek představí od 16. července.

Článek

„Mým velkým vzorem byli dva režiséři: Miloš Forman a Martin Hollý,“ potvrdil po projekci filmu svou viditelnou tvůrčí spřízněnost Balko a dodal: „Pana Formana jsem bohužel osobně nikdy neviděl, jen asi dvakrát na dvě sekundy, když tady ve Varech kolem mě projížděl v autě, ale Martin Hollý byl můj učitel, s nímž jsem prožil mnoho vzácného času. To on mi mnoho vyprávěl o Jiřím Křižanovi, a proto jsem ho o napsání scénáře požádal.“

Titulní píseň nazpívala Kirschner

Křižan napsal na objednávku další z příběhů o chlapství, přátelství a zradě, situovaný na střední Slovensko do obce Černý Balog.

Právě toto prostředí výborně dotváří atmosféru a vztahy mezi zdejšími lidmi. Krásu i charakter zdejší krajiny, který se do lidských osudů neodmyslitelně prolíná, vystihuje výtečná kamera Martina Štrby a doplňuje hudba Michala Lorence a titulní píseň Jany Kirschner.

„Pracovala jsme na ní rok a teprve setkání s Černým Balogem mi pomohlo a přineslo jistotu, jaká píseň to má být,“ řekla ve Varech Kirschner.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Režisér Vladimír Balko (na snímku druhý zprava) představil ve Varech svůj soutěžní film Pokoj v duši. Delegaci doplnila zpěvačka Jana Kirschner a dva herci Roman Luknár a Attila Mokos (vpravo).

Hlavní postavy jsou čtyři muži středního věku. Balko přiznal, že měl značné problémy najít na Slovensku jejich herecké představitele. „Nakonec tedy máme mezinárodní obsazení - Maďar Attila Mokos, Slovák Roman Luknár, Čech Jan Vondráček a Polák Robert Wieckiewicz, přičemž všichni byli dabováni do slovenštiny.“

Vedle nich ale ve filmu hraje například i Jaromír Hanzlík, který v něm mluví česky. „To proto, že postava majitele železniční úzkokolejky je podle reálné postavy, a i ve skutečnosti  je to Čech,“ vysvětlil Balko, který má za sebou již řadu dokumentů, ale hraný film točil poprvé.

„Nejvíc mě zaskočily přestávky v natáčení, při dokumentu se točí, jak je třeba, tady podle pravidel - štáb má právo na pauzy na oběd a podobně, a já bych točil pořád. Je to droga, nejradši bych zase hned dělal další film přesto, že natáčení je těžké. Po této zkušenosti si také každého, kdo natočí film, vážím, a myslím, že už nikdy neodejdu z kina ani nevypnu televizi před koncem,“ dodal Balko.

Anketa

Půjdete na film Pokoj v duši do českého kina?
Ano
30,7 %
Ne
53,9 %
Počkám si na DVD
11,1 %
Už jsem ho viděl/a
4,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1220 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Pokoj v duši vstoupí do kin už v červenci

Slovenský zástupce v hlavní soutěži Karlovarského festivalu půjde necelý týden po tomto filmovém svátku také do české distribuce. Pokoj v duši bude v kinech...

Výběr článků

Načítám