Hlavní obsah

Obama se s Medvěděvem dohodl, obě země sníží počty hlavic na 1500

– Moskva • Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama jednal v pondělí se svým ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem v Moskvě o smlouvě o omezení strategických jaderných zbraní, která by nahradila START 1, jenž letos vyprší. Politici se dohodli na tom, že každá země sníží počet hlavic na 1500 až 1675 kusů a počet nosičů na 500 až 1100 kusů.

Článek

Nyní má každá strana 6000 jaderných hlavic na 1600 nosičích. Už v roce 2002 se v Moskevské smlouvě doporučovalo snížení arzenálů o dvě třetina na 1700 až 2000 hlavic.

Vedení ruské armády na jaře dalo najevo, že pod 1500 hlavic nejde jít. Velitel strategických raketových vojsk generálplukovník Nikolaj Solovcov na jaře sdělil, že by ruská armáda měla k roku 2012 disponovat 1700 až 2000 hlavicemi.

Foto: Jim Young, Reuters

Barack Obama se se svou ženou Michelle účastnil pietního aktu u hrobu neznámého vojáka.

S premiérem Vladimirem Putinem, považovaným stále za nejmocnějšího ruského politika, se Obama setká v úterý.

Oteplování zmražených vztahů

Obama přilétl do Moskvy v době, kdy jsou ruskoamerické vztahy na nejhorší úrovni od dob konce studené války. Dvoudenní jednání nového amerického prezidenta v Moskvě jsou považována za první krok k "novému začátku" vzájemných vztahů. Pozorovatelé však varují, že na této cestě zůstává ještě mnoho překážek a nevyřešených rozporů.

Foto: Reuters

Baracka Obamu vítá v Kremlu ruský prezident Dmitrij Medvěděv se svou ženou Světlanou

Moskva má také Washingtonu umožnit pozemní a vzdušnou přepravu vojenských nákladů do Afghánistánu, kde americké jednotky bojují s radikálním hnutím Tálibán. v pondělí se obě země dohodly, USA budou moci přes území létat zatím jeden rok.

Většina materiálu se dosud přepravovala přes Pákistán, kolony jsou ale častým terčem pákistánského Tálibánu.

Obnovit se také má vojenská spolupráce, přerušená po loňské intervenci Ruska v Gruzii.

Proces jaderného odzbrojování USA a Ruska
Dohody o omezování jaderných zbraní mezi USA a Ruskem se táhnou od éry Sovětského svazu a studené války. První rozhovory o snižování arzenálů se datují do šedesátých let. Tehdy měla každá země k dispozici přes 30 tisíc nukleárních hlavic.
První významnou dohodou byla SALT. Zkratka z anglického Strategic Arms Limitation Talks (Rozhovory o omezení strategických zbraní) naznačuje, že nešlo o redukování počtu hlavic, nýbrž omezování rozšiřování arzenálů. Dohoda SALT II z roku 1979 nebyla sice plně ratifikována, ale byla dodržovaná, a to dokud během svého druhého funkčního období americký prezident Ronald Reagan nepřekročil její limity.
Klíčovým zlomem pak byla jednání Reagana se sovětským protějškem Michailem Gorbačovem. Po dohodě ze summitu v Reykjavíku se země zbavily celkem více než 2 600 střel.
Dohodu v červenci 1991 nahradila smlouva START omezující počet hlavic na 6000 a počet nosičů na 1600.Podepsaná ale neratifikovaná smlouva START II z roku 1993 dále snižovala počet hlavic a zakazovala vícenásobné hlavice MIRV.
V roce 2002 prezidenti USA George Bush a Ruska Vladimir Putin podepsali Smlouvu o omezení strategických útočných zbraní (SORT). V té se obě strany zavázaly snížit svůj jaderný arzenál na 1700 až 2200 hlavic.

Reklama

Výběr článků

Načítám