Hlavní obsah

Brutální potlačení protestu Ujgurů si v Číně vyžádalo 156 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Při nepokojích v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na západě Číny bylo zabito nejméně 156 lidí, dalších více než 800 osob utrpělo zranění, uvedla v pondělí čínská státní média. Stovky osob byly při nepokojích ve městě Urumči zatčeny. Demonstranti zapalovali auta a ničili obchody. Pokud se tato bilance potvrdí, jednalo by se o nejkrvavější potlačení protestu v Číně od zákroku na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989.

Článek

V neděli vyšla do ulic Urumči asi tisícovka Ujgurů, kteří podle Nové Číny napadali kolemjdoucí, zapalovali auta a ničili obchody. Podle agentury byli ozbrojeni noži, holemi a cihlami nebo kameny. Tvrdě proti nim zasáhly početné policejní síly. Čínská média zdůraznila, že se po zásahu podařilo obnovit pořádek. Policisté však nadále pátrají pod devadesáti osobách, které údejně hrály v incidentu klíčovou roli. Ve městě jsou rozmístěni vojáci.

Poškozeno je podle policie 220 domů a poničeno 260 aut. Ve městě byl vyhlášen zákaz nočního vycházení. 

"V neděli půl hodiny po poledni (po 18:30 SELČ) jsem slyšel dvě exploze, které zněly jako střelba a následovaly několik minut po sobě," cituje tisková agentura AFP šestadvacetiletého amerického turistu, který si nepřál být jmenován. "Pak jsem slyšel střelbu a viděl přijíždět čínskou policii v obrněných vozidlech, a taky dva autobusy plné vojáků a dvě nákladní auta s dalšími vojáky na korbě."  

Nepokoje agentuře popsala také další svědkyně, etnická Číňanka, která je sledovala z jedenáctého patra porodnice v Urumči. Podle ní manifestace vypadala jako studentský pochod, ale pak se zvrhla. "Ujgurové zaútočili na motocyklisty kamením. Zaměřovali se jen na etnické Číňany (Chany). Zapálili nejméně deset autobusů a převraceli auta. Vytloukali výklady obchodů a snažili se vniknout do nemocnice. Rychle dorazila pořádková policie a zavřela mříže na dveřích. Měli jsme strach. Teď jsme zavření uvnitř," sdělila.

Foto: Reuters

Čínští policisté zasahují proti Ujgurům. Záběr byl zveřejněn na stránkách Twitteru.

 Vláda provincie Sin-ťiang obvinila z vyvolání násilí ujgurské exilové skupiny. Nepokoje podle ní byly "vyprovokovány a řízeny ze zahraničí".

"Z dosavadního vyšetřování vyplývá, že za nepokoji stojí separatistický Světový ujgurský kongres v čele s Rebijou Kadírovou," citovala Nová Čína z vládního prohlášení. Kadírová žije ve Spojených státech.

Podle BBC ale o protesty podnítil tvrdý střet mezi muslimskými Ujgury, kteří jsou původními obyvateli provincie Sin-ťiang, a etnickými Číňany (Chany) na jihu Číny ve městě Šao-kuan v provincii Kuang-tung. Na webu se v červnu objevila nepravdivá zpráva, že šest ujgurských mladíků znásilnilo dvě čínské dívky. Pří následném střetu byli zabiti dva Ujgurové a zraněno celkem 118 lidí. Demostrující Ujgurové požadovali vyšetření tragédie.

Foto: Reuters

Čínští policisté zasahují proti Ujgurům. Záběr byl zveřejněn na stránkách Twitteru.

Napětí v provincii Sin-ťiang panuje již řadu let. Někteří z asi osmi miliónů tamních Ujgurů se chtějí od Číny odtrhnout. Jsou nespokojení se sílícím vlivem etnických Číňanů (Chanů) na území, které považují za své, a protestují proti kontrole a potlačování své kultury a náboženství ze strany čínské vládnoucí komunistické strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám