Hlavní obsah

Janota: schodek rozpočtu vzroste kvůli povodním na 160 až 170 miliard korun

– Praha
Novinky, Jaroslav Soukup

Ministr financí Eduard Janota předpokládá, že schodek státního rozpočtu se kvůli povodním bude pohybovat mezi 160 a 170 miliardami korun. Řekl to v nedělních Otázkách Václava Moravce v souvislosti s řešením protipovodňových škod, které byly prozatím vyčísleny na zhruba sedm miliard korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Eduard Janota.

Článek

O uvolnění peněz na opravu povodněmi postižených regionů by mělo být rozhodnuto nejpozději na počátku srpna. Janota řekl, že vláda nemá momentálně větší prioritu než řešení povodňových škod.

Janota přiznal, že kvůli povodním a propadům ve výběru daní, by se mohl schodek státního rozpočtu vyšplhat na 160 až 170 miliard korun.

Vláda chce dle ministra financí rozhodnout o uvolnění financí na opravu poničených regionů nejpozději v srpnu. Celá transakce by měla být s ohledem na rychlost řešena na úrovni exekutivy bez účasti parlamentu.

Ministerstvo chce využít peníze z privatizačního účtu a také finance, které zůstaly v rozpočtu po povodních v roce 2006. Vláda prozatím neuvažuje o vydání povodňových dluhopisů.

Kabinet nyní zvažuje, že využije nabídku Evropské investiční banky na výhodný odkup stávajících dluhopisů. Ta je ochotna odkoupit české dluhopisy v hodnotě 12,4 miliardy korun, podle Janoty by vláda využila pouze část z nabízené částky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám