Hlavní obsah

Do kin míří vynikající Wrestler s Mickey Rourkem, festivaloví hosté nešetřili superlativy

Právo, Věra Míšková, far
Aktualizováno

První diváci viděli na festivalu v předpremiéře očekávaný americký snímek Wrestler. Film o stárnoucím zápasníkovi přijali velmi pozitivně, superlativy pak nešetřili u výkonu Mickey Rourkeho. "Jeho výkon byl naprosto senzační - evidentně mu role sedla, možná je v podobné životní etapě - je tam lehká šablonovitost, ale bylo to tak dobře natočené, že mě to strhlo," zní hodnocení prvních diváků a divaček. V českých kinech se Wrestler objeví tento čtvrtek.

Článek

Hrdina filmu Wrestler, laureát Zlatého lva z loňských Benátek a mnoha dalších ocenění, se snaží o totéž jako představitel titulní role Mickey Rourke: o comeback. Samozřejmě neprozradím, zda se to podaří wrestlerovi jménem Randy "The Ram" Robinson, a řeknu rovnou, že Rourkemu se jeho návrat prostřednictvím Wrestlera podařil skutečně ve velkém stylu a rovnou na výsluní slávy, což dokládá mimo jiné Zlatý glóbus za nejlepší herecký výkon v dramatu a oscarová nominace.

Otázkou, byť zcela nepodstatnou, zůstává, nakolik je to herecký výkon v pravém slova smyslu a nakolik prožitá zkušenost – výraz hercovy zvrásnělé i zjizvené tváře vypovídá jasně o tom, že Mickey ví přinejmenším stejně dobře jako Randy, co je to pád.

Ten Randyho ovšem přišel celkem přirozeně. Čas nikdo nezastaví, a tak i kdysi slavný wrestler postupně ztrácel síly bít se až do úmoru, jeho svaly ochabovaly navzdory cvičení a modřiny i tržné rány poznamenaly tělo i duši nevratnými šrámy. K těm patří i jeho současná osamělost. Nemá žádný kloudný partnerský vztah a dcera, ta ho nechce ani vidět – stejně jako ho nevídala v dětství, kdy ona jeho zajímala mnohem méně než soupeř v ringu.

Randy se snaží. Moc se snaží. Navázat kontakt s dcerkou, najít si dobrou ženu i práci. Jenže volání těla po adrenalinu, touha zase slyšet řvát davy hysterických fanoušků, je silnější než „potěšení“, které nabízí práce za pultem lahůdek. A tak – navzdory jen tak tak přežitým posledním ranám a infarktu – se Randy začne připravovat na návrat…

Zdálo by se, že film Wrestler stojí jenom na brilantním výkonu Mickeyho Rourkea. Ten však je spíš podmínkou toho, aby film o jednom stárnoucím chlápkovi, co se nechce smířit s důchodovým tempem života a po každé ráně znovu a znovu vstane, nebyl příšerně sentimentální a nedýchal jen stokrát omletými pravdami.

Wrestler totiž zásluhou režiséra Darrena Aronofského potí krev a dýchá pořádně zhuntovanými plícemi. Všechna bída mikrosvěta turnajů, již zdaleka ne špičkových, všechny rány v bojích, kde je vše dovoleno (byť prý i předem domluveno, nevím, na wrestlingu jsem nikdy nebyla a nadále se tam nechystám) působí velmi opravdově a přesvědčivě.

Randyho odhodlání nevzdat se podzimu života je obdivuhodné, prostředí, kde lidé řičí nadšením nad ranami, z nichž crčí krev a pády, při kterých trpí celé tělo, je šílené. Wrestler totiž mimo jiné velmi nenásilně a působivě ukazuje lidi, kteří se sami možná nikdy neprali, ale svou agresivitu vybíjejí pohledem a halasnou „účastí“ na adrenalinovém – je to vůbec sport? – zápase.

Určitě je to lepší, než kdyby šli sami mlátit před školu malé děti, ale přesto film děsí připomínkou toho, jaké pudy jsou skryty i v napohled spořádaných občanech. Kolik takových po světě běhá, mají určitě dobře spočítáno pořadatelé wrestlingových zápasů. Že dost na to, aby se na wrestlingu dalo vydělat, je nabíledni.

Anketa

Chystáte se do kina na film Wrestler?
Ano
20,7 %
Ne
43,2 %
Počkám si, až bude na DVD
36,1 %
Celkem hlasovalo 847 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám