Hlavní obsah

Česko vyhrálo sedmimiliardovou arbitráž ohledně Union banky

– Praha • Aktualizováno
Novinky, toh

Česká republika uspěla v arbitráži se společností Invesmart, která požadovala sedm miliard korun jako náhradu za vyhlášení konkurzu a likvidaci Union banky. Novinkám to potvrdilo ministerstvo financí. Podle úřadu arbitrážní zpráva uvádí, že ČR neporušila žádnou mezinárodněprávní povinnost.

Článek

Nizozemský investor Investmart požadoval 250 miliónů eur (tedy zhruba 6,5 miliardy korun a s úroky se částka vyšplhala ža na sedm miliard korun), protože se cítil poškozen jednáním ministerstva financí. To prý neposkytlo Union bance srovnatelnou pomoc jako konkurenčním bankám.

„Líčení mělo zásadní význam pro změnu vnímání České republiky jako státu, který trvale porušuje práva zahraničních investorů, a věřím, že bude postupně klesat počet žalob proti České republice,“ komentoval výsledek arbitráže ministr financí Eduard Janota.

Union banka zkrachovala na začátku roku 2003. Podle údajů z konce předešlého roku vedl finanční dům účty 250 tisícům klientů. Lidé měli na vkladech tehdy zhruba 20 miliard korun. V té době byla hlavním akcionářem právě nizozemská společnost Invesmart. 

Reklama

Výběr článků

Načítám