Hlavní obsah

Čína půjčí Zimbabwe skoro miliardu dolarů

Novinky, Tomáš Reiner
Harare

Čína poskytne kolabující ekonomice Zimbabwe půjčku ve výši 950 miliónů dolarů (přes 17,5 miliardy korun). Oznámil to zimbabwský premiér Morgan Tsvangirai.

Foto: Thierry Roge, Reuters

Zimbabwský premiér Morgan Tsvangirai

Článek

Tsvangirai byl nedávno na cestě po západních státech, které jeho zemi přislíbily celkem půjčit 500 miliónů dolarů. Například Spojené státy slíbily 73 miliónů, Británie se zase zavázala navýšit pomoc o zhruba osm miliónů na celkových 98 miliónů za letošní rok.

Tsvangirai po ukončení cesty vyjádřil zklamání, že se mu nepodařilo zajistit víc peněz. „Částka... nereflektuje tu enormní podporu, kterou my budeme schopni upotřebit, když naplníme naše politické závazky,“ řekl.

Během své cesty musel premiér několikrát bránit své rozhodnutí podílet se od února na vládě s prezidentem Robertem Mugabem, kterého Západ považuje za diktátora. Odpovídal, že to udělal, aby zachránil svou zemi.

Vláda v Harare tvrdí, že na přestavbu země po letech rozvratu potřebuje asi osm miliard dolarů. Čína je podle stanice BBC jednou z mála zemí, která Zimbabwe finančně podporuje dlouhodobě.

Tsvangirai po oznámení částky o výši nové čínské pomoci uvedl, že vláda podpoří podnikání nových čínských společností na území Zimbabwe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám