Hlavní obsah

Izrael při útocích v Gaze dostatečně neověřoval cíle, umírali civilisté

Jeruzalém

Organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch obvinila izraelskou armádu, že při šesti útocích bezpilotních letadel v Gaze neověřovala cíle, takže zahynulo 29 civilistů včetně několika dětí. Zjištění HRW potvrdili norští experti na obranu.

Článek

„Izraelské síly selhaly v uplatnění veškerých předběžných opatření, jež by zajistily útoky jen na bojovníky,“ uvádí zpráva HRW. Odsoudila „neakceptovatelně nízké požadavky na provádění těchto útoků“. Kritizovala především nedostatečné rozlišování mezi palestinskými bojovníky a civilisty.

Vojenský analytik HRW Marc Garlasco tvrdí, že operátoři bezpilotních letadel odpálili rakety dříve, než ověřili cíl. Podle Garlaska jsou tato letadla jedny z nejpřesnějších zbraní. "Jejich použití by nemělo přinést smrt tolika civilistů," řekl.

Sporných útoků bylo více

HRW především kritizovala tři útoky, kdy bomby spadly na děti, které si hrály na střechách domů v Gaze. Další bezpilotní letadlo útočilo na základní školu, která sloužila jako útulek pro evakuované, při jiném útoku spadla bomba na skupinu studentů čekajících na autobusové zastávce a při šestém zase na železářství u jednoho z uprchlických táborů. HRW během vyšetřování získala výpovědi svědků útoků.

Ve všech těchto případech měla kamera s vysokým rozlišením umístěná na letadlech operátory včas upozornit na nevhodnost cíle. HRW proto žádá zveřejnění videozáznamů z útoků a případné potrestání operátorů.

HRW přitom zkoumala jen šest útoků, podle izraelské skupiny na ochranu lidských práv B´Celem při čtyřiceti útocích za pomoci bezpilotních letadel zahynulo 87 civilistů.

Mluvčí izraelské armády trvá na tom, že vojsko útočilo jedině na vojenské palestinské cíle. Židovský stát přiznal, že uvolnil pravidla pro rozhodování o útocích, aby minimalizoval vlastní vojenské ztráty.

Při útocích bezpilotních letadel ale není v ohrožení personál, protože stroje ovládají operátoři na dálku, a nejsou ohroženi ani piloti jako u konvenčních bojových letadel. Proto si je taky oblíbila americká armáda, která je využívá v Afghánistánu a Pákistánu. Navíc relativně malá bezpilotní letadla nabízejí vysokou přesnost zásahu cíle, protože se mohou dostat snáze až do jeho blízkosti.

Ofenzíva, která podle Izraele usmrtila 1166 Palestinců včetně 295 civilistů, přinesla na izraelské straně ztrátu 13 životů. Izrael byl kritizován i za použití dalších sporných taktik a zbraní, mimo jiné za použití fosforových granátů nebo za zásahy budov OSN. 

Izraelská armáda přiznala, že se v konfliktu dopustila několika pochybení. Přiznala například vinu za smrt 21 civilistů, když byl místo skladiště zbraní omylem zasažen obytný dům. Armáda vyšetřovala i střelbu na dům poblíž školy OSN, při níž mělo zahynout podle Organizace spojených národů 42 lidí. Izraelští vyšetřovatelé uvedli, že zemřelo jen 12 lidí, z toho pět radikálů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám