Hlavní obsah

Írán po přepočítání části hlasů potvrdil Ahmadínežádovo vítězství

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Íránská rada dohlížitelů, která je nejvyšším ústavním orgánem v zemi, v pondělí po přepočtení části volebních lístků potvrdila vítězství Mahmúda Ahmadínežáda v kontroverzních prezidentských volbách z 12. června. V pondělí začala s částečným přepočítáváním hlasů.

Článek

"Tajemník rady dohlížitelů informoval dopisem ministra vnitra o konečném rozhodnutí rady... a oznámil uznání správnosti výsledků... prezidentských voleb," uvedla stanice IRIB.

Částečné přepočítání hlasů si vyžádaly nepokoje v ulicích íránských měst po vyhlášení výsledků a mezinárodní nesouhlas s represemi bezpečnostních složek vůči demonstrujícím. Protesty si vyžádaly nejméně 17 mrtvých a stovky zatčených. Jsou mezi nimi i akademici a politici.

Opoziční představitelé, kteří nesouhlasí s oficiálními výsledky, už o víkendu uvedli, že krok nic nevyřeší.

Ústavní rada oznámila, že přepočítá desetinu vhozených hlasů. Už dříve připustila, že v padesáti okresech jich bylo odevzdáno víc, než kolik je oprávněných voličů. Podle reformisty Míra Hosejna Músávího a dalšího neúspěšného kandidáta Mahdího Karrúbího ale částečné přepočítání problém neřeší a dál trvají na opakování voleb a propuštění zatčených.

Músáví tvrdí, že volby vyhrál on a nikoliv dosavadní prezident Mahmúd Ahmadínežád, jak oznámila volební komise. Podle oficiálních výsledků získal Ahmadínežád 63 procent hlasů, zatímco Músáví jen 34. Jednoznačný výsledek je v rozporu se všemi předvolebními průzkumy.

Protesty pokračovaly v Teheránu i v neděli a podle agenturních zpráv se jich zúčastnily na tři tisíce lidí. 

Pět zaměstnanců britské ambasády na svobodě

V pondělí Írán oznámil, že bylo propuštěno pět z devíti zaměstnanců britské ambasády zadržených v neděli. Londýn a Teherán si už minulý týden navzájem vyhostily po dvou diplomatech.

Reklama

Související témata:

Související články

Írán potvrdil regulérnost voleb

Íránská Rada dohlížitelů v pátek oznámila, že sporné prezidentské volby byly regulérní. Neobjevila žádné nesrovnalosti. Írán a Spojené státy pokračují ve...

Výběr článků

Načítám