Hlavní obsah

Odpoledne hrozí další bouřky, voda v řekách pomalu klesá

Právo, Novinky, Vladimír Vácha
Aktualizováno

Většina řek na jihu Čech v noci klesala, voda ale na některých místech stále hrozí. Oblast jižních Čech a severovýchod Moravy by ale mohly ohrozit další bouřky. Deště by měly být krátké, ale intenzivní. Nebezpečné mohou být proto, že koryta řek i půda jsou nasyceny vodou. Meteorologové varovali v pondělní před silnými bouřkami na Moravě a na východě Čech.

Foto: David Veis, ČTK

Obyvatelé Říční ulice ve Vodňanech sledují příval vody.

Článek

Stav nebezpečí kvůli povodním platí v pondělí ve třech krajích - Jihočeském, Moravskoslezském a Olomouckém. V Jihočeském kraji zatopila ráno povodňová voda několik domů v Putimi. Lidé byli na vlnu připraveni. Třetí stupeň povodňové aktivity platí pouze na Blanici v Husinci a Heřmani. Částečně je to dáno odpouštěním nádrže v Husinci.

Druhý povodňový stupeň platí na Otavě v Písku, na Stropnici v Borovanech, na Blanici v Podedvorech, Otavě v Písku a Úhlavě v Tajanově. Naopak hladina řeky Odry podle meteorologů klesá. V jejím povodí je vyhlášeno pět prvních stupňů.

Pozvolna klesat začínají hladiny Malše a Otavy a lepší se i situace na přehradách. Do husinecké přitéká 25 kubíků za vteřinu a odtéká 35. Z Římova vypouštějí vodohospodáři 38 vteřinových kubíků a naopak přitéká 32. Vyrovnaný je přítok a odtok u Lipna - představuje 80 kubíků.

Hrozí další bouřky

Tím zatím optimistické zprávy končí. Meteorologové nevylučují další bouřky, v nichž by mohlo na některých místech jihu Čech spadnout mezi sedmi až dvaceti milimetry srážek. Pokud ale nepůjde o přívalový déšť, neměl by se stav vody v řekách výrazně měnit. 

Český hydrometeorologický ústav vydal v souvislosti s bouřkami výstrahu pro Královehradecký, Pardubický a Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. Tam a na Vysočině by mohlo v průběhu pondělního odpoledne spadnout v průměru až 40 milimetrů srážek během jedné až tří hodin. Mohou být doprovázeny přívalovými dešti a kroupami. Bouřky se následně budou přesouvat směrem k jihozápadu.

Povodňové vlny se nespojily

Problémy byly v pondělí v poledne u Putimi, nedaleko níž se slévá Otava s Blanicí. Rychle tekoucí Otava totiž do svého koryta nechtěla pustit vodu z Blanice, která v důsledku toho začala v Putimi zvolna stoupat.

Otava v Písku stále ještě hrozí. Nepotvrdili se sice možné noční scénáře, že by se spojily povodňové vlny z Blanice a Otavy, ale hladina řeky, i když v Písku drobně prší, ráno dokonce mírně klesla a třetí stupeň byl odvolán. V devět dopoledne se Otava zastavila na 3,57 metrech.

Jak Právu potvrdila místostarostka Písku Hana Rambousová, hladina by se měla držet na této výši i během dne, neboť v Heřmani Blanice, která je přítokem Otavy, stále ještě mírně stoupá. „Pokud nepřijdou vydatnější srážky hladina by už ve městě neměla stoupat a v platnosti zůstává druhý povodňový stupeň,“ uvedla Rambousová.

Foto: David Veis, ČTK

Zvýšená hladina Otavy v Písku.

Velké škody zatím řeka v Písku nezpůsobila. Hůře jsou na tom  obce na Blanici. V Heřmani vytopila Blanice sklepy dvou rodinných domů a evakuováni byli dva lidé. Voda tam však stále stoupá. V Putimi zaplavila 21 domů a bylo třeba evakuovat osmnáct lidí. Naopak v Kestřanech Otava mírně klesá a zatopené jsou pouze zahrady.

Škody začali už odhadovat v Prachaticích. Budou  se týkat zejména komunikací, čištění koryt vodních toků, ale i oprav nového hřiště v ulici Primátorská. Vyčistit bude nutné i kanalizace a odstranit strhané břehy  a svahy u komunikací. Prachatice jsou nyní zásobovány vodou z  Římova.

Praha staví protipovodňové bariéry

Na velkou vodu se připravuje i Praha, už minulý týden se zavřela vrata do Čertovky. V hlavním městě platí první stupeň povodňové aktivity. Pokud hladina ještě více stoupne na průtok 1000 kubických metru za sekundu, začnou se stavět protipovodňové bariéry na Malé Straně. Náplavky jsou vyklizeny. Dosavadní vysoká hladina je způsobena upouštěním vltavské kaskády

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Lidé staví bariéry na Smetanově nábřeží v Praze.

Škody by podle odhadů měly přesáhnout 5,6 miliardy korun - tedy více než při vlně z roku 2006. Na Novojičínsku bylo podle předběžných odhadů zaplaveno přes 900 domů, přičemž povodeň postihla zhruba 4670 lidí. Postiženo bylo celkem 23 měst a obcí, řekla v pondělí ČTK mluvčí moravskoslezského krajského úřadu Šárka Vlčková.

Situaci bude na jednání řešit vláda. Dosud uvolnila 1000 vojáků a 99 miliónů korun na odstraňování škod a je připravena nasadit až 10 000 armádních příslušníků a uvolnit další prostředky.

Povodně si od středy vyžádaly 13 lidských životů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám