Hlavní obsah

V Hondurasu armáda zatkla při převratu prezidenta a vyvezla ho do Kostariky

Tegucigalpa
Aktualizováno

Vojáci honduraské armády v neděli zatkli levicového prezidenta Manuela Zelayu a nechali ho převézt do Kostariky. Zadržen byl těsně před začátkem kontroverzního referenda, jímž chtěl Zelaya získat souhlas pro změny v ústavě a tím možnost setrvat ve funkci i po vypršení současného mandátu. Organizace amerických států označila čin za převrat, který odsoudila.

Článek

Poslanci se podle agentury Reuters brzy chystají Zelayovým nástupcem jmenovat šéfa honduraského parlamentu, který by zemi řídil do řádných listopadových parlamentních a prezidentských voleb.

Vojáci ráno obklíčili prezidentův dům, pak do něj vjelo několik nákladních vozidel, která posléze vyjela. Rezidenci stále hlídají policisté, sám prezident se ale neobjevil.

O osudu prezidenta panují rozporné informace. Podle BBC, která cituje prezidentova tajemníka,  byl zadržen příslušníky letectva a přepraven na leteckou základnu mimo hlavní město, poté nucen odletět do Kostariky.

 CNN s odvoláním na nejmenovaného honduraského představitele píše, že Zelaya byl při zatýkání zraněn v přestřelce.

Podle posledních zpráv došlo v zemi k puči, i když šéf generálního štábu Romeo Vásquez Velásquez před několika dny vyloučil možnost převratu. Evropská unie vyzvala k návratu prezidenta do funkce. Puč odsoudila Organizace amerických států.

Prezident na neděli vyhlásil referendum o ústavních změnách, které by mu umožnily zůstat v čele země. Zvolen byl v roce 2006 na čtyři roky a současná ústava neumožňuje, aby zastával post po roce 2010.

Když armádní velení odmítlo referendum pomoci uspořádat, Zelaya nejvyšší velení odvolal a odmítl rozhodnutí soudu vrátit mu moc.

Státní zastupitelství a nejvyšší soud označily plebiscit za nezákonný, i když jeho výsledek není právně závazný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám