Hlavní obsah

Voda po nových bouřkách zaplavila obce na jihu Čech

Právo, Novinky, ČTK, ch, vor, rei
České Budějovice
Aktualizováno

Přívalový déšť v noci na neděli vyplavil obce na jihu a jihozápadě Čech. Bouře se prohnala přes Prachaticko a Strakonicko a část Českokrumlovska a Českobudějovicka. Hasiči museli evakuovat stovky lidí.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Ve Strunkovicích nad Blanicí řeka zaplavila během chvíle několik domů.

Článek

„Dosud jsme museli evakuovat bezmála čtyři stovky lidí, hlavně ze Strunkovic nad Blanicí, Husince, České Lhoty, Jaronic u Dubného, Těšovic, Čkyně a Bavorova ale i Volyně,“ řekl Právu operační důstojník Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje David Zálešák.

„Dva lidi  jsme vytáhli doslova na poslední chvíli z utopeného auta v Jaronicích na Českobudějovicku. Nyní se snažíme pomoci čtyřem lidem, kteří jsou uvězněni vodou na korbě nákladního auta u Bavorova na Strakonicku,“ shrnul kolem osmé hodiny noční zásah hasičů.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Původní koryto řeky Blanice vedlo mezi stromy na snímku, v neděli dopoledne však připomínala spíše Dunaj.

Vážné obavy měli vodohospodáři o Husineckou přehradu z níž ráno odtékalo kolem 120 metrů krychlových vody za vteřinu. V noci to bylo ale dokonce 134 metrů krychlových a při normálním stavu je to pouhých dvacet.

Jak Právu potvrdil jihočeský hejtman Jiří Zimola, od 10:00 hodin vyhlašuje stav nebezpečí pro obce s rozšířenou působností Prachatice, Písek, Strakonice a Vodňany. Stav nebezpečí bude platit do 5. července.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Rozvodněná Blanice uzavřela v noci na neděli cestu z Bavorova na Netolice na Prachaticku. Přesto si na ní troufl cyklista.

Úhlava nadělala škody hlavně v Janovicích

Na Klatovsku se po lokální průtrži mračen rozvodnila a vylila ze svého koryta Úhlava. Ráno začala rychle ustupovat. Jen v Janovicích nad Úhlavou zatopila voda asi dvě desítky domů. „V Janovicích nad Úhlavou jsme museli ještě před půlnocí evakuovat asi osm osob,“ uvedl v neděli ráno plzeňský operační důstojník hasičů.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Rozvodněná Blanice vyhnala po čtvrté hodině lidi z domů i ve Strunkovicích na Strakonicku.

Hasiči evakuovali kemp ve Velkých Hydčicích u řeky Otavy u Horažďovic, kde v tu dobu spalo asi padesát rekreantů, a dětské tábory ve Střeleckých Hošticích a Vitějovicích. Desítky ovcí zachraňovali hasiči v Bezděkově na Klatovsku.

Dramatické chvíle zažila v noci na silnici mezi Klatovy a Janovicemi rodina s dvěma dětmi, které museli z vozidla vyprostit až hasiči, které si sami přivolali mobilním telefonem uvězněni v autě. „Řidič vjel na zaplavenou silnici, přičemž mu vlivem vody přestala fungovat ve vozidle elektronika, takže se auto stalo nepojízdným. Kvůli závadě nebylo možné otevřít dveře vozidla a rozvodněná voda stále stoupala. Museli jsme pro ně dojít zabezpečení na laně a vyprosit je odsud, protože hrozilo, že voda auto smete ze silnice,“ uvedl operační důstojník. „Nejdříve jsme vynesli do bezpečí dvě dívky ve věku dvanáct a čtrnáct let,“ dodal.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Strunkovice nad Blanicí

Nebezpečí povodní trvá

Český hydrometeorologický ústav v neděli nad ránem uvedl, že ačkoliv v postižených oblastech srážky výrazně zeslábly, budou vzhledem k nasycenosti povodí toky reagovat velmi citlivě i na menší množství dalších srážek. Počasí v České republice nadále ovlivňuje tlaková níže se středem nad  Balkánským poloostrovem.    

Meteorologové varovali, že bouře a povodně hrozí na území ČR do úterý. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám