Hlavní obsah

Policie obvinila podnikatele Berana jako uprchlého

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protikorupční policie v pátek obvinila ze čtvrmiliardového daňového úniku podnikatele Davida Berana (41). Vzhledem k tomu, že je Beran na neznámém místě v zahraničí a opakovaně se nedostavoval k výslechu, policisté jej stíhají jako uprchlého.

Foto: René Chvalina, Právo

Policejní zásah ve firmě Profi Credit.

Článek

Soud mu proto přidělil advokáta ex-offo, přestože měl Beran vlastního obhájce Eduarda Brunu.

„Mohu potvrdit, že bylo zahájeno trestní stíhání proti nejmenovanému českému podnikateli jako proti uprchlému. Měl se dopustit trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve výši 250 miliónů korun, za což mu hrozí pět až 12 let vězení,“ řekl v pátek Právu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Daňových úniků se měl Beran údajně dopustit ve firmě Proficredit Czech, a. s., jejímž je hlavním akcionářem. V letech 2001 až 2007 si prý tato firma brala úvěry od společností sídlících na britském ostrově Man a v Nizozemsku. Jenže Beran podle obvinění zatajil, že je osoba spojená s těmito zahraničními firmami, což by znamenalo, že by musel platit vyšší daň. Právě tím měla vzniknout státu škoda.

Reklama

Výběr článků

Načítám