Hlavní obsah

Lídrem ČSSD v Ústeckém kraji bude Paroubek, Foldyna až šestý

Právo, ČTK, Karel Otcovský
Teplice
Aktualizováno

Jako jednička kandidátky povede sociální demokraty v Ústeckém kraji do říjnových předčasných sněmovních voleb předseda strany Jiří Paroubek. Ve čtvrtek večer o tom rozhodli delegáti nominační konference v Teplicích. Až šesté místo zbylo na děčínského Jaroslava Foldynu. Středočeskou kandidátku ČSSD povede Milan Urban.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Šéf ČSSD Jiří Paroubek povede kandidátku v Ústeckém kraji.

Článek

Druhé místo ústecké kandidátky obsadil hokejista Jiří Šlégr. Stávající poslanec Jaroslav Krákora obsadil třetí příčku, kterou předseda předběžně slíbil Jaroslavu Foldynovi. Čtvrteční výkonný výbor krajské organizace však původní pořadí na kandidátce přeházel a Foldynu odsunul na šestou pozici.

To se nelíbilo nejen Foldynovi, ale ani dalším členům jeho domovské děčínské organizace. Někteří z nich na protest proti rozhodnutí výkonného výboru konferenci předčasně opustili. „Stejně jako po krajských volbách, i tentokrát podrazili členové výkonného výboru Foldynovi nohy. Bereme to jako útok na Děčín a zároveň na přítele Paroubka, který prosazoval Foldynu pro jeho pracovitost a popularitu mezi občany na třetí místo kandidátky,“ řekl při odchodu z jednací síně teplického divadla předseda děčínské ČSSD Pavel Sinko.

Paroubek se v Moskvě  setkal s Putinem

Paroubek na následné tiskové konferenci označil schválenou kandidátku za velmi dobrou a vyslovil odhad, že ČSSD v Ústeckém kraji volby vyhraje a získá nejméně sedm mandátů. Tím pádem prý není Foldynova pozice nijak ohrožena. Šéf ČSSD také dodal, že nikomu nic nesliboval a Foldynu na vyšší příčce kandidátky pouze preferoval.

Paroubek také osvětlil svůj opožděný příjezd na konferenci, když oznámil, že se ve čtvrtek v Moskvě sešel s ruským premiérem Vladimirem Putinem. K setkání podle jeho slov došlo na sjezdu  strany Spravedlivé Rusko. Paroubek prý s Putinem přes hodinu hovořil především o zahraničněpolitických otázkách.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Jaroslav Foldyna (vlevo) v diskuzi s předsedou krajské organizace Petrem Bendou.

Mezi Krákorou a Foldynou figurují na kandidátce na čtvrtém místě Josef Tancoš a na pátém předseda krajské organizace Petr Benda.

Paroubkův trumf, herečka Kateřina Brožová, kterou jako jedničku nominovala teplická ČSSD, se po kritice některých členů nakonec kandidatury vzdala.  

Současný poslanec Vlastimil Aubrecht obsadil na kandidátce nevolitelné místo, a tak si může  hledat nové zaměstnání. Právě Aubrecht patřil k nejhlasitějším kritikům Paroubkova záměru dosadit na čelní místa kandidátky známé tváře v čele s Brožovou. Nebyl přitom sám, komu se tato strategie nezamlouvala.

Nevole některých okresních funkcionářů přizpůsobovat se přáním a požadavkům Paroubka a  Bendy vedla v posledních týdnech k rozepřím uvnitř ústecké organizace. Delegáti nominační konference se za zavřenými dveřmi snažili napjaté vztahy urovnat. Evidentně se jim to nepodařilo. Poslední parlamentní volby v kraji ČSSD vyhrála a získala šest mandátů.

Středočechy povede Urban

Středočeskou kandidátku sociálních demokratů povede poslanec Milan Urban. Rozhodla o tom čtvrteční krajská konference strany. 

"Milan Urban byl do čela kandidátky zvolen naprosto přesvědčivě, dostal řádově 90 procent hlasů," podotkl místopředseda středočeských sociálních demokratů Miloš Petera. Na druhé místo byl zvolen současný hejtman, exministr zdravotnictví a poslanec David Rath. Třetí bude na kandidátce středočeské ČSSD její současný předseda Richard Dolejš. Středočeská ČSSD bude ve sněmovně obhajovat osm křesel.

"Milan Urban byl do čela kandidátky zvolen naprosto přesvědčivě, dostal řádově 90 procent hlasů," podotkl místopředseda středočeských sociálních demokratů Miloš Petera. Na druhé místo byl zvolen současný hejtman, exministr zdravotnictví a poslanec David Rath. Třetí bude na kandidátce středočeské ČSSD její současný předseda Richard Dolejš. Středočeská ČSSD bude ve sněmovně obhajovat osm křesel.

"Věřím, že kandidátka s Milanem Urbanem v čele má šanci porazit ODS a vyhrát volby," uvedl Dolejš. Urban je podle něj veřejností vnímán pozitivně a jako bývalý ministr průmyslu má prý jasnou vizi, jak řešit dopady hospodářské krize. "Pro volby do Poslanecké sněmovny bychom si měli ve Středočeském kraji určit jasný cíl a tím je volební vítězství a získání devíti mandátů," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám