Hlavní obsah

VIDEO: Při nočních povodních umírali lidé, vlna postupuje dál

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Aleš Honus, Alžběta Trousilová

Na Novojičínsku zemřelo ve středu večer kvůli povodni sedm lidí. Počty se v průběhu noci měnily, nad ránem záchranáři informovali o třech obětech. během rána chodily informace o dalších obětech. Na Novojičínsku byl vyhlášen stav nebezpečí.

Článek

"V 6:48 jsme nalezli další oběti v Jeseníku nad Odrou," řekla policejní mluvčí Miroslava Michalková-Šálková. Lidé se zřejmě utopili. "Pátráme dál na loďkách po obyvatelích, kteří měli být ve svých domech, vody je stále hodně, ale tok už se začíná vracet do svého koryta," popsala Šálková.

Další lidé zemřeli během noci a večera. Pětapadesátiletá žena se utopila, dva starší lidé zemřeli poté, co se k nim včas nedostala záchranná služba. Jeden z nich zřejmě na infarkt.

Voda v noci odnášela auta ze silnic, hasiči evakuovali ze zatopených domů stovky lidí, dostávali se k nim na člunech. Meteorologové navíc v noci vydali další varování před povodněmi.

Svědci popisují, že na některých místech byla situace horší než při tragických povodních z roku 1997. „Bylo to o sto procent horší než v roce 1997,“ řekla starostka Ženklavy Karla Mlčáková s tím, že silnice v obci jsou podemleté a spousta domů vyplavených. „No hrozné,“ povzdychla si. Obdobně zhodnotil současný stav i starosta sousedního Mořkova Jiří Rýc. „Všichni hasiči jsou venku už od noci, vzali jsme na pomoc i nezaměstnané, ale je toho hodně,“ sdělil. Kromě rozbití komunikací a zaplavení asi poloviny všech sklepů ve vesnici je pod vodou i kotelna kulturního zařízení a místní školy. 

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Následky povodní v Jeseníku nad Odrou

Voda ve čtvrtek ráno stoupá na Hranicku, odpoledne by měla kulminovat Odra u Ostravy.

„Voda způsobila obrovské škody na mostech, poškozeno bylo 2000 přípojek plynu, stejné je to s elektřinou,“ řekl ve čtvrtek ráno Novinkám mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Sanitky uvízly

Pětapadesátiletá žena se večer utopila v řece Jičínka, záchranáři ji sice resuscitovali, ale jejich zásah nepomohl. Další dva lidé měli akutní zdravotní problémy, cestu lékařů, kteří by jim pomohli, ale zastavila voda, která se během večer na silnicích na Novojičínsku a Vsetínsku rozlila.

„Resuscitace nebyla bohužel úspěšná a ženu se nepodařilo oživit. Navíc nám posádka zůstala na místě, protože mezitím v oblasti stoupla voda a oni nemůžou zpět,“ řekl mluvčí Humpl před půl jedenáctou večerní. Kvůli vodě nemohla záchranka vyjet k porodu a jednomu tonoucímu muži.

Podle mluvčího hasičů se další lidé pohřešují. Hasiči a policisté nyní obcházejí lidi a kontrolují, zda se někde nějaký pohřešovaný nenachází.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Žena prochází svým vytopeným domem v Ženklavě.

"Situace začíná být opravdu vážná, například v Jeseníku nad Odrou vylezlo šest lidí na střechu domu, budeme je muset zachránit na člunech," popsal po půlnoci Kůdela. V ostravské lokalitě Žabník přes noc vyrostly hráze, které mají zabránit vylití Odry. Právě tato řeka hrozí ve čtvrtek dosažením třetího stupně povodňové aktivity.

V noci zasedal i krizový štáb Moravskoslezského kraje a na Novojičínsku vyhlásil stav nebezpečí. "To umožňuje snadnější a rychlejší čerpání finančních i materiálních prostředků při likvidaci následků povodní," řekl Petr Kůdela.

Varování meteorologů
Podle meteorologů se situace ve čtvrtek nezlepší. V noci vydali varování před dalším deštěm. Odra a její přítoky by mohly dosáhnout třetího stupně povodňové aktivity. Povodně budou ohrožovat Jihočeský, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský, Pardubický a Královéhradecký kraj. Na Moravě, Vysočině a Pardubickém kraji navíc hrozí silné bouřky.Nejvíce srážek by mělo spadnout v okolí Hranic na Moravě.

„Nejhorší situace je v obci Žilina, která je celá pod vodou a místy hladina dosahuje sedmi metrů,“ řekla ve středu před desátou hodinou večerní mluvčí novojičínské policie Miroslava Michálková-Šálková. O hodinu později už hlásila, že některé řeky se vylily i v Novém Jičíně, zatopeno bylo podle ní i autobusové nádraží.

Voda se rozlila i v Bartošovicích a Hukovicích. V Novém Jičíně rozvodněná řeka poškodila plynové potrubí, začal unikat plyn. "V této chvíli připravujeme evakuaci domova důchodců, protože hrozí nebezpeční výbuchu," řekla Právu po jedenácté hodině policejní mluvčí Michalková-Šálková.

Vlna během noci postupovala. Vážná situace byla kolem druhé hodiny v obci Polom u Hranic na Moravě. Hasiči evakuují domy, jezdí mezi nimi na člunech. „Voda crčí domy, vylévá se okny ven, utrhla chodníky,“ popsala redaktorka ČT situaci v obci. Voda podle místních obyvatel přišla velmi nečekaně.

V podstatě se dá říct, že během okamžiku hladina stoupla na stoletou vodu.
mluvčí Povodí Odry

Řeky zvedla silná průtrž

Problémy na východě země způsobily silné průtrže mračen, nikoliv dlouhotrvající déšť, jako tomu například na jihu Čech. [celá zpráva]

Na Vsetínsku uvěznila voda lidi v domech, zatopila sklepy i přízemí některých rodinných domků.

Voda chvíli stoupla na stoletou  

„V oblasti nad Beskydami spadlo opravdu drastické množství srážek – asi 80 milimetrů během dvou hodin. Vznikla vlna, která nabrala bahno z polí a přehnala se přes několik obcí. V podstatě se dá říct, že během okamžiku hladina stoupla na stoletou vodu. Zároveň přestalo pršet a voda v této chvíli postupně odchází pryč do širšího koryta, kde se bude transformovat na vodu dvacetiletou a už pravděpodobně nenapáchá další škody,“ uvedl mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček.

Do míst zasažených vodní vlnou na Novojičínsku v noci vyjely stovky dobrovolných a profesionálních hasičů. „Lidé v obcích Hodslavice, Lichnov, Mořkov a v dalších vesnicích jsou úplně odříznutí od okolního světa, dopravní spojení je přerušeno, na místo povoláváme další a další posily,“ hlásil po desáté hodině večerní mlučí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Mluvčí policie Michálková Šálková navíc pozdě večer řekla, že situace je velmi vážná i v okresním městě. „Vodní toky jsou vylité, zasedá krizový štáb. Doporučujeme lidem, kteří se do Nového Jičína vracejí z práce, aby raději zůstali tam, kde jsou, protože kolabuje doprava,“ řekla mluvčí.

Na Vsetínsku jsou zaplaveny stovky domů

Mezi Vsetínem, Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm je několik úseků silnic pod vodou. V Zubří je několik utopených aut.

Foto: Josef Omelka, ČTK

Voda dosahuje v Zubří k rodinnému domu

:. Voda dosahuje v Zubří k rodinnému domu. FOTO: Josef Omelka, ČTK

"Hasiči zasahují asi na pětačtyřiceti místech a jsou přijímány další žádosti o pomoc od občanů," popsal situaci ve Zlínském kraji mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. S vodou bojují všechny jednotky přítomné v postižené oblasti. "Někteří lidé jsou přímo ohroženi. Voda je uvěznila v jejich domech. Někteří řidiči uvízli na komunikacích," přiblížil.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu stoupla za večer hladina Rožnovské Bečvy ve Valašském Meziříčí o 120 centimetrů a průtok se zvýšil desetinásobně. Hladina byla po osmé hodině večer těsně před vyhlášením druhého stupně povodňové aktivity. Podle předpovědi by měla dále stoupat, podobně jako v Rožnově pod Radhoštěm.

Podle informací Ředitelství silnic a dálnic je na Vsetínsku pod vodou několik silnic. Mezi Rožnovem, Valašským Meziříčím a Vsetínem v délce 28 kilometrů je zatopena řada úseků. Někde dopravu komplikují i popadané stromy.

V Zubří voda zablokovala hlavní silniční tah na Slovensko. "Komunikace je neprůjezdná, požádali jsme o odklon dopravy policii. Několik automobilů, které se tudy snažily projet, se utopilo. Snažíme se je vyprostit," uvedl Mitáček.

Stupně povodňové aktivity v 6:00

3. stupeň - ohrožení

Blanice v Bavorově

Zlatá potok v Hracholuskách

Blanice na odtoku z vodní nádrže Husinec

Malše v Roudném

2. stupeň - pohotovost

Blanice v Heřmani a Podedvorském Mlýně

Malše v Římově a Pořešíně

Stropnice v Borovanech

Bečva v Dluhonicích

Opava v Opavě

 Bělá v Mikuilovicích

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám