Hlavní obsah

Česko hlásí další dva případy prasečí chřipky

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha

V české republice byly v úterý večer potvrzeny dva další případy nákazy prasečí chřipkou. Nakaženými jsou mladá žena, která se do země vrátila z Kanady, a Američan, který do ČR přiletěl z USA. Nakažený muž byl s ohledem na zdravotní stav hospitalizován, žena je v domácí karanténě. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Mladá žena se do ČR vrátila z Kanady 17. června. Po čtyřech dnech navštívila lékaře s tím, že se u ní projevily příznaky chřipky. Po vyšetření byla odeslána do domácí karantény. Osoby, které byly s nakaženou v kontaktu, jsou dále prošetřovány. Celkem se jedná o 31 lidí.

Devátým nakaženým je Američan, který do republiky přicestoval 21. června. Den nato vyhledal ošetření na Infekční klinice FN Bulovka, kde byl hospitalizován. V nemocnici zůstává i nadále, přičemž v současnosti je jeho zdravotní stav stabilizovaný. Šetření u 12 osob, s nimiž byl nakažený v kontaktu, dosud nebylo ukončeno. Ani u jednoho z obou nakažených nebyla k léčbě použita antivirotika.

Ministerstvo také upozornilo, že na základě rozhodnutí Světové zdravotnické organizace z minulého týdne je oficiální název nové chřipky A(H1N1) "pandemic H1N1 2009".

Reklama

Související články

Česko má pátý případ prasečí chřipky

Ministerstvo zdravotnictví ve středu oznámilo pátý případ nákazy virem A/H1N1 v Česku. Testy potvrdily přítomnost viru u 49letého muže z Prahy, který 11....

Česko má šestý případ prasečí chřipky

V České republice se ve čtvrtek objevil šestý případ prasečí chřipky. Nakaženým je 34letý muž z Kroměříže, který přicestoval do České republiky z New Yorku...

Výběr článků

Načítám