Hlavní obsah

Francie končí letecké pátrání po troskách airbusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátrání po troskách havarovaného Airbusu A330 společnosti Air France pomalu končí. Francie v úterý ukončila hledání trosek ze vzduchu letadly, startujícími ze Senegalu. Už o víkendu Brazílie odvolala letadlo pátrající po tělech obětí, protože se od půlky minulého týdne žádnou další nepodařilo nalézt a počet vyzvednutých těl se zastavil na padesáti z 228.

Článek

O rozhodnutí Francie ukončit pátrání ze vzduchu letadly ze Senegalu informovala v noci na středu brazilská armáda, píše agentura AFP.

Velitelství brazilského vojenského námořnictva oznámilo, že obdrželo prohlášení dakarského Střediska pro koordinaci záchranných operací, že zastavuje pátrání ve své zóně vzdálené asi dva tisíce kilometrů od místa předpokládané nehody letu AF 447. Středisko sice provozuje Senegal, Francie ale poskytla pro pátrání svá letadla pocházející z tamější francouzské základny.

Brazilci však v pátrání v oblasti bližší pádu letadla v omezené míře pokračují, i když podle televize ABC v neděli odvolali jedno z letadel s výkonným radarem. Poslední drobné úlomky letadla se podařilo najít v úterý.

Pátraní po černých skříňkách pokračuje

Francie ale nadále pátrá po černých skříňkách z Airbusu A330, které se zatím přes veškeré úsilí nepodařilo lokalizovat. V úterý sice francouzské týmy zachytily určité zvuky, ukázalo se však že jde o šum a ne o signály černých skříněk. [celá zpráva]

Francie ale nadále pátrá po černých skříňkách z Airbusu A330, které se zatím přes veškeré úsilí nepodařilo lokalizovat. V úterý sice francouzské týmy zachytily určité zvuky, ukázalo se však že jde o šum a ne o signály černých skříněk. [celá zpráva]

Po černých skříňkách se pátrá v hloubce 5000 metrů za pomoci jaderné ponorky , tedy s nulovou viditelností, na rozeklaném skalnatém dně, což hledání komplikuje. K objevení skříněk už nezbývá mnoho času, identifikační signál vysílají jen měsíc, pak se odmlčí, protože se jim vybijí baterie. nepodaří-li si najít černé skříňky, zůstane asi neodhalena příčina nehody.

Pátrání probíhá v okruhu asi 70 kilometrů od místa posledního pozičního hlášení letadla, to znamená asi 850 kilometrů severovýchodně od brazilského souostroví Fernando de Noronha.

Reklama

Související témata:

Související články

Air France vyměnila rychloměry u airbusů

Francouzská letecká společnost Air France už vyměnila sondy pro měření rychlosti u všech dálkových letounů typu Airbus A330 a A340. Oznámil to v pondělí mluvčí...

Výběr článků

Načítám