Hlavní obsah

Parašutistům se při tragickém seskoku neotevřel ani záložní padák

Mladá Boleslav

Ani záložní padák nemohl přes veškerou snahu otevřít dvaačtyřicetiletý instruktor, který v neděli zemřel po tandemovém seskoku u Boleslavi. Znemožnila mu to technická závada, kvůli níž se zkušenému parašutistovi nepodařilo odhodit hlavní padák. Do něj se poté zamotal padák záložní. Sdělil to v úterý hlavní inspektor Aeroklubu ČR Přemek Nosek.

Článek

Po seskoku zemřela i čtyřiatřicetiletá instruktorova žákyně. Policisté případ stále vyšetřují, oficiální příčinu neštěstí zatím neuvedli. [celá zpráva]

"Po provedení volného pádu tandempilot otevíral padák, který se otevřel mimo pravou část náběžné hrany," uvedl Nosek. Padák prý začal rotovat a tandempilot jej chtěl odhodit. Volné konce se bez problémů oddělily od nosného postroje, ale pravý přední popruh v něm zůstal zachycen.

"Tandempilot po zjištění že volný konec nejde odpoutat a rotace vzrůstá se rozhodl otevřít záložní padák," řekl inspektor. Záložní padák se však prý zamotal do vlajícího hlavního padáku, tím byla jeho funkce znemožněna.

K nehodě došlo v neděli odpoledne při tandemovém seskoku z výšky 3200 metrů. Podle inspektorů nešlo o chybu instruktora, ale o závadu padáku typu Strong od amerického výrobce. Těch bylo v Česku dosud 16, od pondělí se však nesmí používat. Zastaveny byly dočasně i tandemové seskoky v Boleslavi. [celá zpráva]

Přestože inspektoři již mají o příčině nešťastné události jasno, policie zatím případ dále vyšetřuje. "Expertizy potrvají nejméně měsíc. Je bláhové domnívat se, že se taková věc dá vyřešit za den," řekl v pondělí mluvčí mladoboleslavských policistů Ladislav Mareš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám